Magyar gazdaság

Nem várhatnak csodát Riótól

Alig érzi majd meg az olimpia hatását a brazil gazdaság, de még az is lehet, hogy ez inkább negatív lesz.

Nem az olimpia fogja kihúzni a gödörből a brazil gazdaságot – nagyjából így foglalhatók össze a holnap kezdődő Rio de Janeiró-i nyári játékok előtt megjelent elemzői vélemények. Abban vannak eltérések, hogy egyáltalán javul-e a helyzet Brazíliában, vagy tovább húzódik a két éve tartó (ez évre még 3,5 százalék körüli zsugorodást jeleznek a prognózisok).

A második fél év már nem lesz rossz – állítja a svájci UBS bank elemzése –, elsősorban azért, mert a májusban hivatalba lépett Michel Temer elnök gazdasági csapata átnyomott olyan intézkedéseket, amelyek révén az ország stabilizálhatja adóssághelyzetét. A reál árfolyamának jót tett a korrupciós botrányokkal teli politikai színtér változása, az inflációs várakozások csökkennek – tették hozzá –, a kibocsátási rés jelentős, így a jegybank októberben megkezdhet egy kamatcsökkentési ciklust. E pozitív trendek ellensúlyozhatják a negatív kockázatokat – ilyen például a globális monetáris politika alakulása vagy belföldön a korrupciós ügyek kimenetele –, amit az is igazol, hogy a Brexit óta a brazil papírok is bekerültek a biztos menedékek közé (az MSCI Brazil index 7,5 százalékkal emelkedett júliusban, 3 százalékot ráverve az MSCI általános feltörekvő indexére). Az olimpiától azonban nem sokat várnak a svájci elemzők: a játékok többnyire veszteséget termelnek a színhelyüknek – mutatnak rá –, a helyzet még rosszabb, ha fejlődő vagy feltörekvő országról van szó.

Sötéten ítélte meg az olimpiahatást az Euler Hermes. A vezető hitelbiztosító szerint a játékokhoz köthető idegenforgalom, illetve az infrastrukturális beruházások csak 0,05 százalékpontot adhatnak hozzá a brazil GDP-növekedéshez. Ezen belül a turizmusra jutna 0,02 százalékpont: az Euler Hermes szerint az olimpia 400 millió dolláros forgalmat hoz, ami kevesebb, mint a fele az eredetileg becsült hatásnak (ebben közrejátszhat a Zika-vírus miatti félelem is). A felszínen jól mutat a munkahelyek számának növekedése – emelte ki közleményében Daniela Ordonez, az Euler Hermes Latin-Amerika-szakértője –, de a beruházások közben emelik az adósságrátát. Ráadásul rossz hatással lehetnek a vállalati szektorra: az olimpiai lehetőségekre rárepülve, sok új kisvállalat jön létre, ezek akár ki is szoríthatják bizonyos területekről a meglevők egy részét. A záróünnepség után aztán az újak egy része is becsukja a boltot: a hitelbiztosító szerint idén Rióban 5 százalékkal több lesz a csőd, a mikro- és kisvállalatoknál pedig 12 százalék is lehet ez az arány.

A brazil gazdaság túl nagy ahhoz, hogy az olimpia, illetve a két éve megrendezett foci-vb érdemi hatást gyakoroljon rá – hívta fel a figyelmet a Goldman Sachs. Ezt támasztja alá az, hogy az egyéb makrogazdasági fejlemények, a bizalmi mutatók számottevő esése miatt az elmúlt két és fél évben folyamatosan csökkentek az állóeszköz-beruházások, miközben az olimpiára több mint 10 milliárd dollárt költött az ország. A nagyobb sporteseményekre épített infrastruktúra ráadásul gyakran csak viszi a pénzt, utána ott marad kihasználatlanul.

Nem Brazília lesz az egyetlen ország, amelyik nem számíthat olimpiai hajtóerőre – mutatott rá a Capital Economics feltörekvő piaci elemzője. Edward Glossop azt vizsgálta meg, hogy az utóbbi nyolc olimpia fogadó országában miként alakult a az esemény előtti és utáni negyedévben az előző kettőhöz viszonyítva – mint kiderült, öt országban visszaesést hoztak a nyári játékok. Abból kiindulva, hogy a 2014-es foci-vb negyedévében zsugorodott a brazil gazdaság – holott a kiskereskedelmi forgalom például nőtt – elég valószínű, hogy ez most se lesz másképp.

riói olimpia olimpia olimpiai falu Rio
Kapcsolódó cikkek