Magyar gazdaság

Egyelőre a kamattartásra voksolnak a jegybankok

A Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után végképp megnyugodhatnak a piacok, s a font erősödésével jutalmazhatják, ha a 0,25 százalékos rekordmélységben marad a brit ráta

A hét első fontos mutatóját a hétfő hajnalban megjelenő, a kínai gazdaság fejlődési irányát jelző augusz­tusi ipari termelési adat jelenti, ennél hajszálnyi, tíz bázispontos előrelépést várnak az elemzők. Nagyobb a tétje a kedden kijövő euróövezeti termelési adatnak, a harmadik negyedév ugyanis nem indult valami fényesen az ipar szempontjából: Németországban júliusban a várt 0,1 százalékos emelkedés helyett 1,5 százalékkal mérséklődött a szektor termelése, havi bázison.

A beérkezett gyenge adat fényében a teljes eurózónára vonatkozó ipari termelési adatra adott becslés is lefelé hanyatlott, hó/hó alapon –0,8 százalékra. Amennyiben teljesülnek a várakozások, akkor a harmadik negyedévet meglehetősen alacsony szintről indítja az ipar, és csökken annak az esélye, hogy az egyik legfontosabb gazdasági ágazat pozitívan tud hozzájárulni a negyedéves változásához – hangsúlyozza Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa. Ezzel ismét megjelenhetnek az Európai Központi Bank (EKB) további lazítására vonatkozó várakozások, amelyek a szeptember 8-i ülésen tapasztalt kivárási taktika nyomán szinte eltűntek.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója (BoE) Mario Draghi EKB-elnökhöz hasonlóan óvatos duhajnak számít. Múlt szerdai parlamenti meghallgatásán adott válaszaiból is az világlik ki, hogy ezúttal nem érdemes nagy pénzben fogadni a brit kamat csökkentésére. Igaz, Carney azt nem zárta ki kategorikusan, hogy még az idén levágnak egy apró szeletet az irányadó rátából – ha a piaci körülmények azt indokolják. Egy hónappal korábban némi meglepetésre nem indította újra eszközvásárlási programját a brit jegybank, ugyanakkor a júliusban ígért kamatcsökkentés bekövetkezett. Az azóta eltelt hónapban a feldolgozóipar, az építőipar, a szolgáltató szektor és az vonatkozásában is kedvező adatok érkeztek, így Dunai Gábor véleménye szerint a BoE várhatóan ezúttal nem változtat majd a kondíciókon. Kérdés, hogy ez beépült-e már a piaci árakba. Az elemző úgy látja, hogy a döntés után a font óvatosan erősödhet a főbb devizákkal szemben.

A két héttel ezelőtti Jackson Hole-i konferencia óta a jegybanki döntéshozók körében erősödött az a vélemény, hogy az amerikai gazdaság megérett a kamatemelésre. A Fed alelnöke, Stanley Fischer egyenesen a múlt heti munkapiaci adattól tette függővé a szeptemberi kamatemelést. Az adat elmaradt ugyan a várakozásoktól – különösen a nominális bérdinamika tekintetében –, ám a feszességének hamarosan bérnyomáshoz kell vezetnie. Az eddig beérkező adatok alapján azonban ez a várakozásokhoz képest csak később következhet csak be.

Bár az inflációs dinamika az olajárak csökkenéséből származó bázishatások miatt még alacsony, ennek kifutásával viszonylag gyorsan 2 százalék fölé emelkedhet az 2017-ben – hívja fel a figyelmet Módos Dániel, az OTP Bank stratégája. Ezt mutatja a maginfláció dinamikája is, a mutató immár nyolcadik hónapja 2 százalék fölött tartózkodik. Amennyiben a bérnyomás a munkaerőpiac feszességének köszönhetően emelkedik, akkor jövőre a várakozásokat meghaladó ütemben emelkedne az infláció, ami a Fed döntéshozóit a piacinál agresszívebb monetáris politika vitelére ösztönözné. A most érkező inflációs adat lesz az utolsó a szeptemberi kamatdöntés előtt. Jelenleg a piac 18 százalékos valószínűséggel árazza a szeptemberi kamatemelést. Módos szerint azonban ez a mostani adattól függetlenül elmarad, viszont a vártnál magasabb maginfláció kellően elkötelezheti a döntéshozókat a decemberi kamatemelés mellett.

Bank of England kamattartás jegybank
Kapcsolódó cikkek