Magyar gazdaság

Célzott lövést adtak le Matolcsyék

Szűkítette a kamatfolyosót és további lazítás lehetőségére utalt a jegybank monetáris tanácsa. Az alapkamat nem változott, ám sokkal lényegesebb, hogy a bankokat rá szeretnék bírni az állampapírok vásárlására és a hitelezés növelésére.

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, de meglepetésre tovább szűkítették a kamatfolyosót, ezzel tovább lazítva a monetáris kondíciókat. Az egynapos fedezett kamatát 15 bázisponttal 0,9 százalékra, az egyhetesét 10 bázisponttal 1 százalékra csökkentette a Matolcsy György vezette testület. Ezzel az alapkamat lett a kamatfolyosó teteje. Az egynapos betétét mínusz 0,05 százalékos szintjéhez nem nyúltak hozzá.

A jegybank a kamatfolyosó szűkítésével tovább tereli a bankközi forrásokat az állampapírpiacra, és szándékai szerint a hitelezést is élénkíteni kívánja – vélte Kiss Mónika, az Equilor szakértője. Az MNB a mai tendert – ahol korlátozni fogják a 3 hónapos betétben elhelyezhető források nagyságát – 450 milliárd forint értékben hirdeti meg, de az elfogadott mennyiség a jelenlegi konszenzus szerint 300-350 milliárd forint körül lehet majd. Vagyis az MNB egyre több eszközzel próbálja kiszorítani a bankokat a betétből.

Korábban az MNB a 3 hónapos irányadó eszköz limitjét 900 milliárd forintban állapította meg 2016 végére, de egyes piaci elemzők már ennél is alacsonyabbra számítanak. Ezzel a lépéssel felerősödik a bankközi Bubor irányadó jellege, és még tovább csökkenhet ez a már most is 0,7 százalék alatt lévő kamat, hiszen a jegybank tovább folytatja a kereskedelmi bankok kiszorítását a jegybanki eszközökből. A tanács közleménye szerint ha „a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával”.

A monetáris feltételek lazulása a forintárfolyamára is hatással lehet. Kiss Mónika szerint az év végére a 310 feletti euró/forint kurzus kényelmesnek látszik a jegybank és a piac számára is. A forint árfolyamát gyakorlatilag minden makrogazdasági tényező erősítené: az óriási külkereskedelmi többlet, az alacsony költségvetési hiány és a felminősítések is, idén ugyanis mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerültünk a befektetésre nem ajánlott kategóriából, ami növeli a keresletet a magyar állampapírok iránt. Egyedül az MNB lépései gátolják meg a felértékelődést.

Egy ideig még így is lesz, vagyis laza is maradhat a monetáris politika. „A novemberi közleményt és a korábbi jegybanki kommentárokat is figyelembe véve hosszabb ideig, akár 2017 végéig változatlan alapkamat valószínűsíthető. További nem konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült”   – vélekedett Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. Hozzátette: újabb jegybanki hitelprogramok bevezetése egyelőre nem várható. Matolcsy György MNB-elnök két hete a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, hogy akár 2018-19-ig is fenntarthatják a 0,9 százalékos alapkamatot. Szavai szerint a következő években a stabilitás lesz a monetáris politika legfőbb értéke.

Ezt csak a nagy béremelési hullám írhatja felül. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza szerint a gyors ütemű béremelkedés, illetve a bejelentett 2017-es minimálbér- és garantált bérminimum-emelés inflációs kockázatokat hordoz, ami azt jelenti, hogy a tanács számára érdemes lenne megfontolni a lazító politika szüneteltetését. Ürmössy úgy véli, hogy a túl laza monetáris kondíciók a gazdaság túlfűtéséhez, később pedig a ma vártnál korábban kezdődő és gyorsabb ütemű kamatemelési ciklushoz vezethet. A tanács tegnapi közleménye azonban jelezte: az az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 közepére ér annak közelébe.

Kamatfolyosó szűkítés MNB
Kapcsolódó cikkek