Magyar gazdaság

Varga elmondta, mire várnak, amíg döntenek a letelepedési kötvényről

A Moody’s pénteki döntése után talonba tehetik a letelepedési kötvényeket, és dönthetnek arról, visszamegy-e az állam a nemzetközi kötvénypiacra. A járulékcsökkentés részleteit először a munkáltatókkal és a munkavállalókkal közlik, beruházási program indulhat viszont az idén.

Beilleszthető az adócsomagba az járulékcsökkentés, lehet szó januári lépésről is, de mindezt előbb a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egyeztetné Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet üléséről szóló sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az „érezhető” mértékű tehercsökkentésről széles körű megállapodást kötnének, és ugyan természetes terepe lehetne a megbeszéléseknek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), de itt nem szerepel minden érintett szervezet. Vagyis: kiszélesítenék a konzultációs kört.

Az sem biztos, hogy a járulékcsökkentésre januártól kerül sor, sőt még az sem, hogy a járulékot csökkentik – a miniszter mindent az egyeztetésektől tett függővé, bár a kabinet ez utóbbit javasolja. A lényeg, hogy a bérek adóterhelését mérsékelnék miközben ezzel párhuzamosan a keresetek növelése miatt azért a költségvetésből se esne ki akkora összeg. Varga szerint a magas magyar adóéket (49 százalék) a térségi átlag szintjére, a szlovák (41,3) a cseh (42,8) államokkal összevethető, azokkal versenyképes mértékűre kell csökkenteni. Ebből viszonylag egyszerűen kiszámolható, hogy 6-7 százalékos járulékcsökkentésről lehet szó – bár Varga most eléggé kerülte a konkrét javaslat megfogalmazását és 5-6 éves program, átfogó megállapodás szükségességéről beszélt. A Világgazdaság kérdésére hangsúlyozta, hogy lehet szó januári lépésről is, amennyiben a partnerekkel időben meg tudnak állapodni, hiszen mielőbb sort kellene keríteni a döntésre. Ám más téma kapcsán viszont arról is beszélt, hogy a nagy adómódosításokra tavasszal kerítenek sort, az őszi változtatás csak kisebb technikai jellegű csomag, az adócsökkentésnél pedig azt is mondta, hogy nincsenek határidőhöz kötve.

Igaz, a mostani kisebb csomag 320 paragrafusosra sikeredett, és 30 törvényt írnak át, ám Varga szerint a cél egyértelműen az adminisztrációs terhek csökkentése, ahol lehet a közterhek mérséklése és persze a gazdaság fehérítése. A miniszter azt mondta: 1,5 milliárd forintot hagy összességében az összes vállalkozásnál az, hogy a cafeteria köztes szorzóját minimálisan csökkentik (és ezzel az 0,5 százalékponttal lesz kisebb) – arra a kérdésre, hogy a cafeteria-programok újabb átírása nem lesz-e összességében drágább ennél azt válaszolta: egyetlen számot kell módosítani a számítógépes rendszerekben, ami ennél olcsóbb lehet. Közlése szerint egyébként 3 milliárd forintot hagy a lakosságnál, hogy jövőre nem kell 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is még fizetni a kamatadó felett (vagyis nagyobbak lehetnek majd a nettó hozamok).

Varga arra kérdésre, hogy az idei jobb költségvetési helyzet miatt megnövekedett mozgástérrel mit tesz a kormány azt válaszolta: beruházási programokban gondolkodnak, miután az építőipar gyengébb teljesítményét szeretnék javítani.

A kormány a Moody’s péntei döntése után határozhat a magyar adósság-kezelési stratégiáról – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint azonban a közeli jövőben nem várható devizakötvény-kibocsátás. A cél továbbra is a devizaadósság arányának csökkentése, ám a kedvező piaci környezet, a jó minősítések annak átgondolásra késztethetik a kabinetet, hogyan lehet „a magyar sztorit” a nemzetközi piacon jól eladni – mondta Varga, aki szerint elképzelhető olyan befektetői road show is, amelyet nem követ devizakötvény kibocsátás. Ami viszont valószínű, hogy a letelepedési kötvények feltételrendszerét átgondolják. Ezek Varga szerint jó szolgálatot tettek akkor, amikor nehezebb volt a külső finanszírozás, ám a megváltozott piaci helyzetben már nincs ilyen eszközre szükség, és ugyan nem feltétlenül búcsúznának el tőle végleg, de talonba tennék, miután az elvárt előnyt már nem tudja hozni.

letelepedési kötvény Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek