"Néhány hónappal ezelőtt volt egy népszavazás. Azt gondolhattuk volna, hogy egyesek felkészültek rá, de az látszik, hogy senki nem készült fel rá" - fogalmazott Michel Sapin egy sajtótájékoztatón, Párizsban. Véleménye szerint Nagy-Britannia helyzete jelenleg "bonyolult".
   
"Senki nem készült fel. Láthatjuk, hogy improvizációs helyzetben vagyunk, ingadozás folyik a jó szándékú tárgyalások iránti elkötelezettségre vonatkozó, illetve a kemény, hogy azt ne mondjam +hard+ álláspontok között, amelyekkel állítólag lehetővé válna, hogy a tárgyalások a legjobb körülmények között kezdődjenek meg" - hangsúlyozta a francia miniszter,
   
Michel Sapin szerint "mindez azt bizonyítja, hogy a brit kormánynak mennyire nincsenek eszközei egy olyan helyzetre, amelyet egyes tagjai nem akartak, és amely a kormányon belül is láthatóan nagyon kemény vitákat teremetett".   
   
Theresa May kedden a Lancaster House-ban, a brit kormány exkluzív londoni rendezvényközpontjában tart beszédet kormánya Brexit-tárgyalási céljairól a többi EU-tagállam londoni nagykövetei és brit kormánytisztviselők előtt. A miniszterelnök várhatóan kijelenti beszédében, hogy a kilépési folyamat végén nem lesz részleges vagy társult brit EU-tagság, sem bármiféle egyéb olyan megoldás, amelynek alapján az Egyesült Királyság "félig bennmarad, félig távozik" az Európai Unióból.
   
A francia gazdasági miniszter szerint Nagy-Britannia végre "a valóság talajára érkezett, és nem csak össze-vissza kapkod".
   
"Franciaország azt szeretné, hogy a dolgok egyértelművé váljanak ahhoz, hogy végre megkezdődhessenek a tárgyalások" - mondta Michel Sapin.