Magyar gazdaság

Könnyedén összejöhet a 3-4 százalékos növekedés

Az idén és jövőre is könnyedén összejöhet 3-4 százalékos GDP-növekedés Magyarországon – állítja Forian-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az egész régióban jók a kilátások, és a magyar növekedés is több forrásból táplálkozik. A fogyasztás bővülni fog a bérek növekedése miatt, a költségvetésben is élénkítés várható, az uniós források is bővülhetnek az idén tavalyhoz képest, emiatt az építőiparban robbanás várható.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is mindent megtesz, hogy serkentse a gazdaságot, a monetáris kondíciók továbbra is lazák maradnak, a hitelezésben pedig hatalmas tartalékok vannak. A válság után a korábbi nagy túlköltekezésből ugyanis hirtelen nagy visszafizetésbe váltott a magyar gazdaság, és ez a mai napig kitart. A bruttó külső 120 százalékról 73 százalékosra csökkent, a nettó adósság 60 százalékról 23-ra mérséklődött.

A következő két év az egész térségben kedvezőnek ígérkezik – mondja Forián-Szabó. Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Románia kilátásai is jók. Mindegyik országban nő a a folyó fizetési mérlegek egyenlege pozitív vagy csak mérsékelt mínuszban van, az államháztartási egyenlegek rendben vannak, az a romlás, amit Romániában az utóbb évben bekövetkezett annak köszönhető, hogy a választások miatt kissé elengedték a büdzsét. Az államadósság is alacsony, vagy csökkenő a teljes régióban. További költségvetési szigorításra sehol sincs szükség, sőt egyes országokban még némi fiskális lazításra is van lehetőség.

Az ugyan nőni fog, de Magyarországon a Pioneer szakértői szerint a jegybank továbbra sem fog szigorítani. A hozamgörbe rövid vége már a nullához közelít, elképzelhető, hogy az MNB megpróbálja még valamilyen eszközzel a hosszabb hozamokat is csökkenteni. A hosszabb lejáratoknál viszont az euró-övezet perifériája most a fő irányadó mérce a magyar kötvénypiac számára, így ha Olaszországban vagy Spanyolországban nő a kockázat, az a magyar állampapírok hozamát is följebb viheti.

gazdasági növekedés Pioneer Alapkezelő gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek