Magyar gazdaság

ÁSZ-kritika a kormányzati közbeszerzőről

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összességében szabályszerűnek találta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2012–2015 közötti működését, ám megállapította: 2014–2015 között közbeszerzési szabálytalanságok miatt nem volt biztosított a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás.

Az ÁSZ feltárta, hogy a KEF a 2015. évi felhalmozási és a 2014–2015. évi működési kiadásokkal kapcsolatos kifizetéseknél több esetben megsértette a közbeszerzési törvényben előírt, az egybeszámítási szabályok figyelembevételével történő közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó kötelezettségét, azaz feldarabolt bizonyos beszerzéseket, hogy elkerülje a közbeszerzés alkalmazását.

A KEF vagyonkezelési szerződése 2015 júliusáig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ráadásul az ÁSZ szerint a KEF a jogszabályban előírt feladatai körébe nem tartozó vagyongazdálkodási feladatokat is ellátott. A vagyonelemek hasznosítása a szerződések tartalmi hiányosságai, valamint esetenként az átláthatóságra vonatkozó nyilatkozatok hiányában nem a jogszabályok előírásainak megfelelően történt.

Az ÁSZ szerint a KEF-nél további lépésekre van szükség. A számvevők a szervezet felett felügyeletet ellátó Varga Mihálynak 16 javaslatot tettek, amelyekre a szervezetnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Központi beszerzők

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 1996-ban jött létre, feladata a központosított közbeszerzési eljárások lebonyolítása, a központi közbeszerzési rendszer működtetése, továbbá – a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleteinek kivételével – a minisztériumok és a Miniszterelnökség működéséhez szükséges munkakörnyezetet biztosítja.


állami számvevőszék közbeszerzés ÁSZ szabálytalanságok
Kapcsolódó cikkek