Magyar gazdaság

Concorde: két éven belül felértékelődik a CIG

Kétéves távlatban megdobhatja a CIG Pannónia eredményét az MKB-s akvizíció és a konszolidáció. A Concorde szakértője 2019-ben már 280-300 forintos célárral kalkulál

Szerény emelkedéssel reagált a piac arra az egyértelműen pozitív hírre, mely szerint stratégiai együttműködési megállapodást kötött kedden a CIG Pannónia Életbiztosító és az MKB Bank. Az együttműködés keretében az MKB értékesíti lakossági és vállalati ügyfelei számára a CIG Pannónia egyszeri és rendszeres díjas nyugdíj- és életbiztosítási termékeit, míg a CIG Pannónia biztosítási képviselői az MKB Bank termékeit is kínálják az ügyfeleiknek. Tény, hogy a hír aligha kelthetett komoly meglepetést, hiszen a tavaly megszerzett s a Pannónia Általános Biztosítóba olvasztott MKB Általános Biztosító nem életbiztosítás ágazatainak április eleji értékesítésekor felmerült, hogy a profiltisztítást követően az életbiztosítások értékesítésében nagyobb szerepet kaphat a megszerzett fiókhálózat. Nos, ezt a fiókhatást erősíti tovább a bankkal kötött stratégiai megállapodás.

Az egymást követő eseményeket látva erősödik az a vélemény, hogy lassan beérhetnek a CIG Pannóniánál legalább két éve tartó változások. Mondhatni, a menedzsment határozottan ráncba szedte a sokáig szétesésre hajló társaságot. Ennek a pozitív folyamatnak előbb-utóbb a részvényárfolyamban is jelentkeznie kell. Bár egy kispapír esetében már az is eredménynek tekinthető a BÉT-en, ha stabil a kurzus. A CIG Pannónia ráadásul profitábilis cég, hiszen tavaly részvényenként közel 17 forintos eredményt ért el.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy szeptemberben váltják törzsrészvényre a még 2012-ben kibocsátott kamatozó részvényeket. Ami jelentős hígítást hozhat, mert a kamatozó részvényeket csak akkor váltanák 1:1 alapon törzsrészvényre, ha legalább 1250 forint lenne az utolsó hat hónap átlagára. És az év elején életbe lépett etikus életbiztosítási koncepció sem kedvez az ágazatnak, mert megfelezte az elérhető konstrukciók számát, s kisöpörte a piacról a legdrágább biztosításokat.

Sokan leírták az egész szektort az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése miatt, ám az ágazat alkalmazkodott, konszolidálódott, s immár az értékesítések növekedésének lehetünk tanúi – mondta a Világgazdaságnak Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. A CIG Pannónia esetében 2019-ben már 2,5 milliárd forint értékű új eladást prognosztizálhatunk éves szinten. Amiből a tavalyi 1,3 milliárdhoz képest, kétesztendei távlatban 1,5–2 milliárd forint közti éves eredmény adódhat.

Számolni kell a hígítással, hiszen a 2012-ben kibocsátott kamatozó részvények szeptemberben esedékes törzsrészvényre váltása körülbelül 10 millió darab új részvényt jelent. Ezzel együtt 25-30 forint lehet két év múlva a részvényre jutó eredmény. Véleménye szerint újabb nagy akvizícióra már nem számíthatunk. Mondhatni, a társaság abból gazdálkodik a következő években, amije most van. De folyamatosan jó eredményeket várhatunk, folytatódhat a saját részvények visszavásárlása, s az is fontos, hogy az eredmény 40 százaléka már nem az életbiztosításokból származik, hanem a vagyonkezelésből. Mindezzel együtt 2019-ben 280-300 forintos célárral kalkulálhatunk.

CIG CIG Pannónia bét
Kapcsolódó cikkek