Magyar gazdaság

Kiárusítja vegyipari vállalatait Szerbia

Három állami tulajdonban lévő nagyvállalat magánosítását hirdette meg a szerb kormány. A nagykikindai MSK ecetgyár, a pancsovai HIP Azotara műtrágyagyár és a szintén pancsovai Petrohemija kőolaj-finomító iránt érdeklődők az ajánlataikat május 3-ig nyújthatják be.

A nagykikindai MSK metanol- és ecetsavgyár berendezései viszonylag jó műszaki állapotban vannak. A jelenleg 534 foglalkoztatottal működő állami vállalatban korábban voltak problémák, 2011-ben anyagi gondok miatt leállt a termelés is, az üzemet 2015-ben sikerült újraindítani. A potenciális vevők számára kedvező körülmény, hogy a cég termékeinek megvan a felvevőpiacuk is. Tőkéjének tulajdonosa 71,86 százalékban a Srbijagas, a szintén állami tulajdonban lévő gázszolgáltató, mely a tulajdonjogra a korábban felhalmozott alapján jogosult. A fennmaradó 24,8 százalék a szerb állam tulajdona.

[caption id="" align="alignleft" width="1119"]Három állami tulajdonban lévő nagyvállalat magánosítását hirdette meg a szerb kormány - fotó: PETROHEMIJA Három állami tulajdonban lévő nagyvállalat magánosítását hirdette meg a szerb kormány - fotó: PETROHEMIJA [/caption]A pancsovai HIP Azotara nitrogénművekben 1962 óta műtrágyát gyártanak a hazai és a külföldi megrendelők számára 808 alkalmazottal. A cég 85 százaléka szintén a Srbijagas tulajdona, a fennmaradó rész állami tulajdon. A Petrohemija kőolaj-finomítónak Pancsován kívül Nagybecskereken és Eleméren vannak üzemrészlegei. A cég a tavalyi ügyviteli évet 61 millió eurós nyereséggel zárta, a gondokat a korábban felhalmozott adósságok okozták. Az 1406 foglalkoztatottal működő nagyvállalat az ország legnagyobb exportőreinek egyike, a rangsorban évről évre az első tíz között szerepel. A Petrohemija korábban felhalmozott adósságai fejében a Srbijagas 13,9 százalékos tulajdonrészt szerzett, az állami tulajdon részaránya 53,7 százalék, a fennmaradó rész kisrészvényesek tulajdonában van.

A kormány illetékesei szerint ezeknek a nagyvállalatoknak olyan új tulajdonosokra vagy stratégiai partnerekre lenne szükségük, akik hosszú távú tervekkel rendelkeznek, és garantálják a termelés fenntartását, fejlesztését. A vállalatok jelenlegi vezetői felszólítást kaptak, hogy küldjék meg a gazdasági minisztériumnak a gazdálkodásukkal kapcsolatos aktuális adatokat, paramétereket.

kőolaj-finomító exportőr MSK metanol- és ecetsavgyár Srbijagas HIP Azotara
Kapcsolódó cikkek