Magyar gazdaság

Rábólinthat Brüsszel az olasz bankmentésre

Fellélegezhet az olasz bankszektor, ha az Európai Bizottság rábólint az állami tőkeinjekcióra. A Reuters információi szerint Brüsszelben megoldást találtak a Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca megmentésére.

[caption id="" align="alignleft" width="599"]Rábólinthatnak a bankmentésre Fotó: AFP Rábólinthatnak a bankmentésre Fotó: AFP[/caption]A részletek ugyan nem ismertek, de a piac gyakorlatilag tényként kezeli, hogy a két pénzintézet megkapja a túléléshez szükséges forrásokat. A rossz hitelek alatt roskadozó bankok az EB-től kértek engedélyt arra, hogy az olasz állam 4,5 milliárd euróval feltőkésíthesse őket – anélkül, hogy a kötvényesek a zsebükbe nyúlnának. Az Európai Központi Bank (EKB), az EB szakértői és az olasz pénzügyminisztérium hétfőn ültek asztalhoz.

A Reutersnak nyilatkozó, meg nem nevezett bizottsági szóvivő szerint olyan megoldás körvonalazódik, amely minden szereplő számára elfogadható. A Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy az EKB 6,4 milliárdra becsülte a mentőcsomagot.

Az olasz 10 éves állampapírok hozama 6,5 bázisponttal 2,262 százalékra csökkent a hírre. A szenvedő bankrendszer nagymértékben visszaveti az olasz gazdaságot, január elején a DBRS hitelminősítő is erre hivatkozva vágta vissza A-ról BBB-re a hosszú távú adósbesorolást, stabil kilátás mellett.

EKB tőkeinjekció Európai Központi Bank bankmentés
Kapcsolódó cikkek