Magyar gazdaság

Átírják előrejelzéseiket a londoni elemzők

Londoni pénzügyi elemzők javították a közép-európai EU-térség gazdaságaira, köztük a magyar gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzéseiket a vártnál lényegesen jobb, kedden ismertetett első negyedévi előzetes GDP-becslések hatására. A City elemzői közössége ugyanakkor egyelőre nem számol a magyar monetáris politika szigorításával.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: az eddigi 3,6 százalékról 4 százalékra emelték a magyar hazai össztermék idei növekedésére adott prognózisukat, jóllehet a 2018-ra szóló, 3,5 százalékos éves növekedést valószínűsítő előrejelzésüket változatlanul hagyták. A ház szerint a piaci áras szolgáltatások teljesítményének erőteljes növekedése arra vall, hogy továbbra is robusztus ütemben nőnek a fogyasztási kiadások, amelyeknek az egyre feszesebb munkapiaci helyzet, valamint a költségvetési és a monetáris politika egyidejű ösztönző alapállása ad felhajtóerőt.

Mint azt korábban megírtuk, Magyarország bruttó hazai terméke 2017 első negyedévében 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá – közölte a KSH. Az elemzők 3,5 százalék körüli gazdasági növekedést vártak, vagyis az adat kedvezőbb lett a prognózisoknál. ( A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a bérmegállapodásnak is köszönhető a jó gazdasági teljesítmény)

 

gazdasági növekedés Elemzői vélemények gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek