Magyar gazdaság

Jelentősen csökkent az üzleti bizalom

Az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest jelentősen csökkent Magyarországon – áll az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra felmérésében.

A 2017. áprilisi adatok szerint az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest jelentősen csökkent Magyarországon, a GVI Konjunktúramutató a januári 31 pontról 21 pontra esett vissza – derül ki az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra felméréséből.

Az eredmények azt jelzik, hogy a hazai vállalkozások éles fordulópontot észlelnek: 2016 januárja óta minden negyedévben (legalább) 30 pont körüli értéket kaptak, ilyen alacsony értéket utoljára 2015 júliusában mértek. Ez a visszaesés főként annak köszönhető, hogy a vállalkozások jelenlegi jövedelmezőségüket, rendelésállományukat, üzleti helyzetüket és múlt féléves termelési szintjüket negatívabban ítélik meg, mint januárban. Ráadásul sokkal pesszimistábbá váltak a beruházások várható alakulására vonatkozó várakozásaik is. A Bizonytalansági Mutató értéke 35 pontos szinten áll, amely érték egy ponttal alacsonyabb az előző negyedévben mértnél (2017 januárjában 36 ponton állt). Ez arra utal, hogy az aktuális tendencia nem általános az üzleti szférában, az továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti.

Az áprilisi eredmények szerint a tíz almutató közül mindössze két esetben figyelhető meg növekedés az előző negyedévhez képest: a létszám és a jövedelmezőség következő fél éves alakulása kapcsán optimisták a cégek. Az összes többi almutató értéke viszont csökkent januárhoz képest. A legnagyobb mértékben a következő féléves beruházásokra vonatkozó várakozások romlottak, de a vállalkozások jelentősen negatívabban értékelik jelenlegi jövedelmezőségüket, rendelésállományukat, üzleti helyzetüket és múlt féléves termelési szintjüket is, mint ahogyan januárban értékelték – derül ki az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra felméréséből.

GVI MKIK GVI
Kapcsolódó cikkek