Magyar gazdaság

Durván zuhant a közfoglalkoztatottak száma

Több mint 11,4 százalékkal csökkent a közfoglalkoztatottak száma márciusban az egy évvel ezelőttihez képest. Az év harmadik hónapjában 162 169-en dolgoztak közfoglalkoztatásban.

A februári adatokhoz képest a közmunkások száma több mint 22 százalékkal, vagyis egy hónap alatt 46 ezerrel lett kevesebb. A Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatai szerint a 4,3 millió 15–74 év közötti foglalkoztatottból 200 ezren dolgoztak közfoglalkoztatotti státuszban, ami az összes foglalkoztatott 4,6 százalékát jelenti.

Megyei szinten a legtöbb közmunkást, 30 825 főt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták , a legkevesebbet, 1200-at pedig Győr-Moson-Sopron megyében.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkársága azt közölte, hogy márciusban a legnagyobb közfoglalkoztató a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt, ahol több mint 1500-an dolgoztak, az Országos Széchényi Könyvtár pedig a kilencedik legnagyobb, ott 773-an.

A legtöbb közmunkás 26–50 év közötti, a számuk meghaladja a 94 ezret. Márciusban a közmunkában részt vevők többsége nő volt (84 364 fő). Iskolai végzettség szerint a közmunkások valamivel több, mint 40 százaléka rendelkezett általános iskolai végzettséggel. A nők 21 százalékának szakiskolai vagy szakmunkásvégzettsége is volt, a férfiaknál pedig 33 százalékos a szakiskolát végzettek aránya. A diplomás közmunkások között a nők voltak többen, éppen kétszer annyian, mint a férfiak (1,1 százalék).

Forrás: MW

Ha az első öt munkakört vizsgáljuk, a dolgozók fele egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet végzett. A mezőgazdaságban 14 300-an dolgoztak, az építőiparban 7800-an, egyéb takarító és kisegítő munkát 6500-an végeztek, adminisztrátorként pedig 5600-an dolgoztak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma márciusban 350 831 fő volt, ami 18,3 százalékos növekedést jelent februárhoz képest. Ez a növekedés nagyban köszönhető a lezáruló közmunkaprogramoknak, mert a közfoglalkoztatásból kiesők visszakerültek az álláskeresők nyilvántartásába. Márciusban az álláskeresők csaknem fele nem részesült semmilyen ellátásban. Foglalkoztatást helyettesítő támogatást 101 ezren kaptak, ami 11,3 százalékkal több, mint februárban. Az álláskeresők 22,4 százaléka pedig álláskeresési ellátásra volt jogosult.

közmunka KSH álláskereső férfi
Kapcsolódó cikkek