Magyar gazdaság

A magyar sportot nem lehet piaci alapon fenntartani

A magyar sportot nem lehet piaci alapon fenntartani – jelentette ki Markovits László, a Vasas elnöke a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által rendezett sportgazdasági konferencián.

A piros-kék klub vezetője szerint ahhoz, hogy a magyar sport fejlődni tudjon, jelentős kormányzati vagy önkormányzati támogatás szükséges. Ez a tízmilliós piac önmagában kicsi ahhoz, hogy fenntarthatóan finanszírozni tudja a sportot. A szülők által fizetett tagdíjak mesterségesen vannak alacsonyan tartva – jelentette ki. Szerinte ezekből a befizetésekből nem jön össze akkora összeg, hogy a sportegyesületnek megtérüljön a gyerek sportolása. Ha csak annyit költenének sportra, amennyi a tényleges bevétel, akkor nem lennének olimpiai bajnokaink a Vasas elnöke szerint.

A magyar sportban nincs piramisrendszer – hangsúlyozta Deutsch Tamás, az MTK elnöke. Szerinte hiába csinálnak valamit nagyon sokan, attól még nem termelődnek ki a tehetségek. Aki 16 évesen kezd el sportolni, abból már nem lesz Egerszegi Krisztina – érzékeltette a kiválasztás fontosságát Deutsch, hozzátéve, hogy rengeteg sportágban már 13 éves korban is világbajnokságokat szerveznek. Kubatov Gábor, az FTC elnöke elmondta, hogy továbbra is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág Magyarországon, ezért a sportkluboknak ebbe érdemes sok energiát fektetniük. Szerinte többen néznek meg a televízióban egy Fradi–Újpes-mérkőzést, mint egy El Clásicót (Real Madird–Barcelona). A kijelentéssel egyetértve Deutsch Tamás úgy fogalmazott, hogy az emberek szabad elhatározásukból választják a focit, és ha ez valakinek nem tetszik, akkor „operálják át az agyukat”.

sportfinanszírozás társasági adó
Kapcsolódó cikkek