Magyar gazdaság

Százmilliók mentek el a parlagfű elleni védekezésre, mindhiába

Százmilliókat költöttek a parlagfű elleni védekezésre, de a források nem voltak összhangban a pollenkoncentrációval, ami sokkal inkább az időjárástól függ, semmint a védekezésre fordított összegektől.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a 2013-2015 közötti időszak parlagfű elleni védekezés rendszerének ellenőrzését, és arra jutott, hogy a keretrendszer és a vonatkozó szabályozási környezet kialakítása megtörtént, a védekezés során megtett intézkedések elősegítették, de nem biztosították a hosszú távú célok megvalósítását.

A parlagfű pollenkoncentrációja és a biológiai allergének okozta egészségügyi kockázat nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket – írja összefoglalójában az ÁSZ. A számvevőszék ellenőrzése feltárta, hogy nem mutatható ki összefüggés a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfű parlagfű pollenkoncentrációjának változása között.

Forrás: AFP

Milliókat érint

Minden évben 2,5 millió embert érintenek az allergiás megbetegedések – mondta az ellenőrzés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. Kiemelte, hogy napjainkban akár 2 millió embert is érint a parlagfű pollenkoncentrációjának alakulása.

Nem működött rendesen a parlagfű elleni védekezés rendszere – hangsúlyozta Horváth Bálint. A védekezésre fordított erőforrások volumene nem volt arányos a pollenkoncentráció alakulásával. Elmondta, hogy maga a vizsgálat két pilléren állt: betartották-e a szabályokat, valamint ellenőrizték a védekezés teljesítményét is – voltak-e célok, sikerült-e azokat elérni.

Százmilliók mentek el a sikertelen védekezésre

A célok eléréséről Németh Erzsébet, a számvevőszék felügyeleti vezetője elmondta, hogy a kitűzött köbméterenkénti átlagos 30 darabos pollenszám irreális célkitűzés volt, ami nem is valósult meg. Elmondta azt is, hogy a kormányhivataloknak nem a megfelelő időben bocsájtották a forrásokat, ami a parlagfű elleni védelem tekintetében komoly probléma volt – ráadásul ezeknek a forrásoknak a 40 százalékát vissza kellett fizetniük, mert nem tudták időben felhasználni.

2013-ban 143 millió forintot, 2014-ben 54,7 millió forintot, míg 2015-ben 688,1 millió forintot költöttek a parlagfű elleni védekezésre. A vizsgált időszak utolsó évében a civil szervezeteknek 532,1 millió forintot adtak védekezésre – összesen 134 szervezet kapott kormányzati forrást erre, amely a pályázatok szerint 650 hektárt érintett.

Javasol az ÁSZ

A hiányosságok megszüntetése érdekében javaslatokat fogalmaztak meg az érintett szervezetek vezetőinek. Jelentésében az ÁSZ kiemeli: annak érdekében, hogy a védekezés eredményesen tudjon hozzájárulni a parlagfű pollenkoncentráció csökkenéséhez, indokolt a védekezés céljainak, rendszerének és módszereinek a tapasztalatokon és kutatási eredményeken alapuló felülvizsgálata, illetve szükség szerinti átalakítása, továbbá a védekezés rendszerétől elvárt célok megvalósításának értékelése érdekében a célokhoz kritériumok rendelése.

ÁSZ parlagfű
Kapcsolódó cikkek