Magyar gazdaság

Az évszázad növénye lehet a szója

Rohamosan nő a világ szójaigénye, s ezzel együtt az olajnövény termesz­tési területe, amely becslések szerint a következő évtizedben meghaladhatja az egymilliárd hektárt is.

A z Egyesült Államok farmerei és a brazil gazdálkodók nagy versenyt folytatnak azért, hogy kielégítsék a tenyészállatok egyre növekvő tápanyagigényét. A szójabab globális termelése és felhasználása az elmúlt évtizedben az ázsiai országok – elsősorban Kína – húsfogyasztásának növekedésével szinte töretlenül fejlődött. Mivel a fejlődő Kína polgárai több csirkét és sertést fogyasztanak, egyre nő az igény a haszonállatok megfelelően gyors növekedését biztosító szójabab iránt, mivel ehhez nélkülözhetetlen az olajos növény magas fehérjetartalma.

Emiatt a szója a globális gazdaságokban bármely más szántóföldi növénynél gyorsabban terjedt el, így akár azt sem túlzás állítani, hogy a szója az évszázad növénye – mutatott rá a Financial Times. Ezt alátámaszthatja az a tény is, hogy egy évtized alatt 28 százalékkal nőtt a szójával bevetett szántóföldi területek nagysága. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) becslése szerint a következő évtizedben az olajnövény termesztési területe világszinten meghaladhatja az egymilliárd hektárt, megelőzve ezzel az árpa, a kukorica, a gyapot, vagy éppen a rizs vagy a búza termőterületét.

Az USDA azt valószínűsíti, hogy Kína a következő évtizedben további 30 százalékkal növeli importját, s így évi mintegy 121 millió tonna szójababot vásárolhat fel a külpiacokról. Egyébként az észak-amerikai gazdák veszítettek piaci részesedésükből, miután feljövőben vannak a dél-amerikaiak. Tavaly Brazília a kínai és oroszországi több mint felét tudta kielégíteni. Eközben az USA a piaci igény 35 százalékát, Argentína pedig a világban jelentkező kereslet 10 százalékát fedezte.

Az USDA előrejelzése szerint világszinten idén 344 millió tonna szóját fognak termelni, a legtöbbet, 115 milliót az Egyesült Államokban, 114 milliót Brazíliában és 57 milliót Argentínában. Kína saját termelése jellemzően év 15 millió tonna körül mozog.

termény növény haszonnövény szója
Kapcsolódó cikkek