Magyar gazdaság

Már a beruházások húzzák a magyar GDP-t

A Takarékbank szerint döntően a beruházások felfutásának köszönhetően gyorsul a magyar gazdaság növekedése. A bank meg is emelte idei évre vonatkozó GDP-prognózisát: már 3,9 százalékos növekedést várnak.

A beruházásoknál látszódik egy nagyobb boom, a fogyasztások helyett inkább most ez húzza a növekedést – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője negyedéves makrogazdasági előrejelzéseik ismertetésekor. Ennek megfelelően növelték is az idei évre vonatkozó GDP-prognózisukat: az eddigi 3,6 százalékos bővülés helyett idén már 3,9 százalékos GDP-növekedést, míg jövőre – az új autóipari kapacitások üzembe helyezésével – 4,1 százalékos bővülést várnak.

Suppan szerint a régióval együtt mozog a magyarországi növekedés, amit erősít a lakáspiaci boom: az építési engedélyek száma megugrott (ehhez képest az átadott lakások száma még nem), ami már meg fog jelenni az idei számokban. A fogyasztás idei növekedésére adott prognózisát a Takarékbank ugyanakkor visszább vette, jelenleg 2017-re 3,8 százalékos bővülést várnak, míg a jövő évre 4,8 százalékot. Ebben jelentős pozitív kockázatokat is látnak, köszönhetően a bérnövekedéseknek. Hozzátette, hogy a későbbiekben a fogyasztás felfutása még inkább hozzá fog járulni a növekedéshez.

A beruházások tolják a GDP-t

Döntő mértékben a beruházások fellendülése okozta a gyorsulását. Suppan szerint az erős tavalyi második negyedéves bázis és munkanaphatás miatt az idei második negyedévben lassulásra lehet számítani, ugyanakkor a harmadik-negyedik negyedéves bázis miatt fokozatosan újra felgyorsul majd a növekedés: az év végén akár 5 százalék környékére is felmehet a növekedés üteme.

1200 milliárd forint volt a tavalyi évben a feldolgozóipari beruházások mértéke – ennek a felét a Mercedes vitte el. Fotó: AFP

A Takarékbank szerint a beruházások élénkülését a már megjelenő EU-transzferek is támogatták, azonban az ezekhez kapcsolódó beruházások túlnyomó része még csak a közeljövőben indul, így ezek is tovább gyorsíthatják a beruházásokat. Úgy vélik, hogy az állami beruházások a közeljövőben futhatnak fel, míg az igen jelentős autóipari beruházások mellett a versenyszféra beruházásait is több tényező támogatja. Elmondta, hogy saját becslése szerint – a sajtóban megjelent hírek alapján – 1200 milliárd forint volt a tavalyi évben a bejelentett feldolgozóipari beruházások mértéke – ennek a felét a Mercedes vitte el. A tavalyi 15,5 százalékos visszaesés után az idei évben 24 százalékos bővülést várnak a beruházásokban, azonban ennek a növekedésnek az üteme jövőre 14 százalékra csökken.

Alacsonyabb hiány, csökkenő államadósság

Az elmúlt év végén bejelentett kiadásnövelő intézkedések révén 1,7 százalék lehet a 2017-es államháztartási hiány – ezek nélkül 1 százalék körül alakulhatott volna az idei deficit Suppan szerint. Ez bőven a 2,4 százalékos kormányzati terv alatt van. Az államháztartási hiánycél (2,4 százalék) jövőre már teljesülhet, de ezzel együtt is tovább csökken a GDP-arányos államadósság: 2017 végére 71,8 százalékot, míg 2018 végére 69,4 százalékot várnak. 2022-re Suppan szerint 60 százalék alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság, aminek következtében a hitelminősítőknek 4-5 fokozattal feljebb kellene majd minősíteni a magyar államadós-besorolást.

Jövőre is 3 százalék alatt marad az infláció

Az éves üteme az idén 2,5 százalék alatt maradhat (a Magyar Nemzeti Bank 2,4 százalékra csökkentette a korábban várt 2,6 százalékról idei inflációs prognózisát) , s bár a jövő év nagy részében már a 3 százalékot közelítheti, emelkedni fog, de továbbra sem kell komoly árnyomásra számítani – véli az elemző, aki szerint a 2-2,7 százalékos sávban fog mozogni az infláció, amit lefelé nyom az üzemanyagok tavaly év végi magas bázisa. A jövő év elején 2 százalék körül alakulhat, majd „fölpattan”, de így sem fogja elérni a 3 százalékot, ami jó ideig alacsonyan tarthatja még a jegybanki alapkamatot.

Stabil a forint

A bank prognózisa szerint a forint euróval szembeni árfolyama továbbra is a 305-315-ös sávban mozoghat, ugyanakkor a 2017 második felétől lassú erősödésnek indulhat: idén átlagosan valamivel 309 forint felett alakulhat az euróval szembeni árfolyam, azonban ez az év végén már 307 forint körül alakulhat, míg 2018 végére már 305 forintos eurót várnak.

GDP GDP-előrejelzés Takarékbank növekedés elemzők Suppan Gergely
Kapcsolódó cikkek