Magyar gazdaság

Sokkal drágább a repülőtéren váltani, mint máshol

A Budapest Airport komoly erőfeszítéseket tett a reptéri hiénák visszaszorításáért, ugyanakkor a reptéri pénzváltó az aktuális piaci árfolyamoktól több mint 20 százalékkal eltérített árfolyamok dolgozik.

A Magyarországra érkező turisták számára fontos lehet az első benyomás, emiatt örült mindenki, hogy a Budapest Airport az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett, és visszaszorította a reptéri hiénákat a taxifronton. Ugyanakkor a reptéren olyan pénzváltó szolgálja ki az utasokat, ahol az aktuális piaci árfolyamoktól több mint 20 százalékkal eltérített árfolyamok vannak. Mindez 300 euró váltásakor 20 ezer forintos (60 eurós) különbséget jelent.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerint a reptéren pénzváltási szolgáltatást végző, Interchange márkanév alatt szolgáltató Magyar Pénzváltó Kft.-vel 2022-ig szóló hosszú távú szerződést kötöttek, s hathavonta átnézik a hasonló nagy forgalmú reptereken (Prága, Bécs, Varsó) működő pénzváltók árazási politikáját – más kérdés, hogy a felsorolt reptereken Varsót kivéve az Interchange is szolgáltató. Hardy szerint az ügyfelek láthatóan elfogadják a felkínált árfolyamot, hiszen 2017-ben eddig 10 százalékkal nőtt az Interchange reptéri forgalma – ez ugyanakkor elmarad a reptéri forgalom nagyjából 15 százalékos bővülésétől. A reptér kommunikációs vezetője erényként mutatja be, hogy a fenti árfolyamok mellett az Interchange sem kezelési költséget, sem jutalékot nem számol fel, ám tudni kell, hogy összesen 3 ezrelékes a tranzakciós illeték, ami kötelezően a váltásra rakódik, a többi tétel – így az eltérített árfolyam is – a szolgáltató költségeit és persze profitját biztosítja. (Akinek pénzt kell váltania, annak csekély vigasz, hogy a reptéren 12 készpénzkiadó ATM-készülék is működik.)

A világszerte 17 reptéren is szolgáltatást végző Interchange az MKB Bank, illetve a Pátria Takarékszövetkezet közvetítőjeként végzi Magyarországon a pénzváltási tevékenységet – tájékoztatott Gattyán Balázs üzemeltetési vezető. A magasabb árfolyamrést a szakember a nemzetközi repterek üzemeltetői által szabott feltételekkel – elvárt nyelvtudás, gyors ügyfélki­szolgálás, dupla műszakok – magyarázza, illetve megjegyzi, hogy a reptéri pénzváltás abból a szempontból sem hasonlítható össze a belvárosival, hogy leginkább vételi tranzakciók zajlanak, ezért sokkal gyakoribb a bankba történő pénzszállítás, illetve az onnan történő forintkiszállítás. A szakember szerint a beérkező ügyfélpanaszok száma az elmúlt években évi 15 alatt volt.

Ugyan a pénzváltásról szóló kormányrendelet lehetővé tenné, az árfolyam meghatározásába az Interchange csoportot ügynökeként foglalkoztató Pátria Takarékszövetkezet egyik partnerénél sem avatkozik bele – közölte lapunkkal Csoltkó Endréné elnök-ügyvezető. A takarék a jogszabályi előírásoknál gyakrabban, évente három-négy alkalommal vizsgálja a reptéren folyó pénzváltási tevékenységet. A takarékszövetkezeti vezető szerint ilyenkor vizsgálják azt is, hogy például ad-e tájékoztatást az Interchange arról, hogy az alacsony árfolyamon beváltott összeg 40 százalékát a bizonylat bemutatása esetén az ügyfelek ugyanazon az árfolyamon visszaválthatják – érdekes módon erről a lehetőségről sem a reptér, sem a cég nem nyilatkozott.

A pénzváltók ellenőrzése alapvetően két módon történik: egyrészről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzi a szolgáltatást nyújtó hitelintézeteket, másrészről a hitelintézetek – belső ellenőrzésük által – ellenőrzik saját közvetítőiket – mondta el Fülöp Zsuzsanna felügyeleti szóvivő, aki szerint a pénzváltás költségeit befolyásolhatják a pénzváltó saját költségei (például a szolgáltatás helyszínének bérleti díja). A pénzváltók által alkalmazott árfolyam meghatározására vonatkozóan nincs konkrét jogszabályi korlát, ezért itt az általános polgári jogi szabályok (például jó erkölcsbe ütköző szerződés) alkalmazása jöhet szóba. Bár ennek ellenőrzésére az MNB-nek nincs hatásköre, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartva az MNB már többször jelezte aggályát olyan turisztikai szempontból frekventált fővárosi helyszíneken működő pénzváltóknak, amelyek a piaci árfolyamréshez képest szélesebb marzs alkalmazásával hátrányos helyzetbe hozták azon fogyasztókat, akik – más pénzváltó hiányában – kénytelenek voltak e cégek szolgáltatását igénybe venni – mondta a jegybank szóvivője.

A nyári záporok is késéseket okozhatnak a reptereken

Ahogy arról lapunk is beszámolt: a budapesti repülőtéren a gépek átlagos indulási pontossága az uniós átlag középmezőnyébe esik, a nyári zivataros időszak sok esetben késleltetheti a repülők indulását. Az előttünk álló nyári, villámlásokkal érkező, zivataros időszak esetenként késéseket okozhat a repülőgépek közlekedésében.

 

pénzváltó pénzváltás repülőtér MNB
Kapcsolódó cikkek