Magyar gazdaság

Bankot robbantottak a magyar kutatók

Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.

Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat. Idén a támogatás 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el. A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében a Pálinkás József vezette hivatal a kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható önálló kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a posztdoktori program konstrukciói mellett célzott kiválósági programokkal az élvonalbeli kutatások versenyképességét is ösztönzi.

A pályázati rendszer a kutatói életpályára belépő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással is kiegészült a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere. A tavalyi 8,8 milliárd forintról idén – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. A posztdoktori kiválósági program 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a kutatói pályáját most kezdő, de már tudományos fokozattal rendelkező 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat.

A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összességében 3 milliárd forintos támogatással. A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 27 sikeres pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

A pályázati értékelési folyamat a pályázati kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott.

innováció Pálinkás József Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Kapcsolódó cikkek