Magyar gazdaság

Visszavett lendületéből a kínai feldolgozóipar

Mérséklődött a kínai feldolgozóipar növekedésének üteme júliusban a kínai termékek iránti külföldi kereslet enyhe visszaesésének következményeként, de az alapvetően az állami megrendelések által ösztönzött infrastrukturális beruházások erős szinten tartották az építőipart és segítették a világ második legnagyobb gazdaságát.

A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,4 pontra esett júliusban az előző havi 51,7 pontról – közölte a kínai statisztikai hivatal hétfőn. Elemzők kicsit jobb adatra, 51,6 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal. A kínai feldolgozóipari BMI júniusban már a 12. egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb fölött.

Lassult a növekedés a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban is júliusban. A szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,5 pontra esett a júniusi 54,9 pontról. Az alindexek közül az építőipar növekedését tükröző BMI értéke 61,4 pontról 62,8 pontra, míg a hazai össztermék (GDP) több mint felét előállító szolgáltató szektorban 53,1 pontról 53,8 pontra ugrott a mutató értéke.

A CFLP alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Az idei év első felében éves összehasonlításban 6,9 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP). Mindazonáltal elemzők széles köre osztja azt a véleményt, hogy a kínai gazdaság növekedése lassulni fog a következő hónapokban párhuzamosan azzal, ahogy a kormányzat a pénzügyi kockázatok kiküszöbölését célzó intézkedéseivel megdrágítja a hitelezés költségeit a vállalkozások számára. A nagyobb banki költségek átszivárognak a reálgazdaságba, miközben a túlfűtöttség jeleit mutató ingatlanpiacon mérséklődnek az árak a kormányzati lépések eredményeként.

A pekingi kormány továbbra is arra számít, hogy nagy valószínűséggel teljesülni fog az idei évre kitűzött 6,5 százalékos növekedési cél.

lendület kínai gazdaság kínai feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek