Magyar gazdaság

Az első ötmilliárd már megvan a Hungaroringre

Készülhetnek a tervek a Hungaroring teljes rekonstrukciójára, amelyre már nagy szükség lenne.

Hosszú idő után elkezdődhet a Hungaroring Sport Zrt. mogyoródi létesítményének felújítása, a kormány ugyanis ötmilliárd forintos tőkejuttatásról döntött – olvasható a legújabb Magyar Közlönyben. A forrást a fejlesztési tárca biztosítja, és azt a Hungaroring fejlesztési programjára, például – legfeljebb 1,6 milliárd forint összeg erejéig – a kiviteli tervek elkészítésére, valamint a kapcsolódó beruházások első ütemének megvalósítására fordíthatja a társaság. Mindezek mellett a fejlesztési tárca vezetőjének a fejlesztési program alapján előterjesztést kell majd készítenie a kormány részére a kiviteli tervek elfogadása, valamint a beruházások megvalósításához szükséges költségvetési források biztosítása érdekében.

Forrás: MTI

Három szakaszban lenne érdemes felújítani a Hungaroringet – mondta néhány hete a Világgazdaságnak a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt. Az első évben, vagyis a 2018-as Forma–1-es futam után, a pályacsíkon kívüli területre összpontosítanának: elbontanák, kicserélnék a lelátókat, felújítanák a tévékommentátorok fülkéit. A következő évben a belső területeket fejlesztenék, ami érintené a főépületet és a bokszokat, és egy mélygarázst is kialakítanának. A harmadik szakasz eredményeként pedig a Hungaroring, amely már most is a hazai autó-motor sport fellegvára, egy 365 napon át nyitva tartó látogatóközpontként működhetne.

A 31 éves mogyoródi létesítmény meg is érett az átfogó rekonstrukcióra, amelyet a magyar kormány már akkor megígért a Forma–1 korábbi jogtulajdonosának, Bernie Ecclestone-nak, amikor aláírták vele a szerződést arról, hogy a Magyar Nagydíj 2026-ig biztosan a versenynaptárban marad. Azonkívül viszont, hogy a Hungaroring Sport Zrt. két évvel ezelőtt saját forrásból állapotfelmérést készíttetett, eddig semmilyen érdemi lépés nem történt az ügyben. Pedig az elkészült tanulmány is alátámasztotta, hogy az 1986-ban átadott létesítmény lesújtó állapotban van, gyakorlatilag mindent le kellene bontani, ki kellene cserélni a pálya környékén, beleértve a lelátókat, a központi épületet, az infrastruktúrát.

A beruházás költségigénye tehát egyelőre nem ismert, de miután Szijjártó Péter, a külgazdasági tárca vezetője találkozott a Forma–1 új főnökével, Chase Carey-vel, három év alatt 35 milliárd forintos fejlesztést helyezett kilátásba. Az első ötmilliárdot tehát már biztosan megkapja a Hungaroring, de például a jövő évi központi költségvetésben nem nevesítettek újabb összeget a fejlesztésre. Az viszont elképzelhető, hogy az említett terv, illetve kormányhatározat után átcsoportosítással további milliárdok állnak majd rendelkezésre a beruházáshoz.

Hungaroring Sport Zrt. Forma-1 fejlesztés autósport
Kapcsolódó cikkek