Magyar gazdaság

Csalódást okozott a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke 2017 II. negyedévében 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kellemetlen meglepetést okozott, ugyanis az elemzők 4 százalékhoz közeli növekedésre számítottak az I. negyedéves 4,2 százalék után.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A volumene 2017. I. félévben 3,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Lapunknak megszólalt elemzők jobb GDP-adatokat vártak.

2017 II. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene.

A statisztikai hivatal kommentárjában kiemelte, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A KSH hozzátette azt is, hogy a vártnál gyengébb mezőgazdasági és ipari teljesítmény visszafogták a bővülést. A mezőgazdaság esetében várható volt idén a visszaesés, hiszen az ágazat tavalyi teljesítménye kiemelkedő volt és az időjárás idén nem feltétlenül volt kegyes – közölte Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

A felhasználási oldalon várakozásaink szerint a lakossági fogyasztás bővülése még mindig nincs összhangban az erős kiskereskedelmi adatokkal, a negatív meglepetés tehát vélhetően ebben keresendő. Nagy pozitív hatása lehetett viszont a beruházások felfutásának is, amelyet elsősorban az uniós források, a feldolgozóipari nagyberuházások, valamint a lakáspiaci trendek hajthattak – írta Virovácz. A idei erősödéséből jelentősen tudott profitálni a magyar is, azonban a nettó export várakozásaink szerint nem tudott érdemben hozzájárulni a növekedéshez, hiszen az is magas ütemben bővült az erősödő belső felhasználásnak köszönhetően – tette hozzá.

Az ING szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból felerősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

GDP gazdaság
Kapcsolódó cikkek