Magyar gazdaság

Elindult az Egészséges Budapest program

Elindult Budapest legnagyobb kórházfejlesztési programja, a részleteket a következő hetekben, hónapokban ismertetik.

Elindult Budapest legnagyobb kórházfejlesztési programja, a részleteket a következő hetekben, hónapokban ismertetik – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Az ez évi költségvetésben 40 milliárd forint szerepel a tervezésekre, 2025-ig pedig több százmilliárdot fordítanak erre a célra. A politikus kiemelte, nemcsak szuperkórház épül, hanem összesen 25 kórházban és azok társkórházaiban, valamint hét budapesti és Pest megyei szakrendelőben is lesznek fejlesztések.

Idén a 40 milliárd forintból 22 milliárdot arra fordítanak, hogy 17 kórház újuljon meg a központi régióban. A legkisebb összeg, amelyet egy-egy kórház vagy rendelőintézet modernizálására fordítanak, 200 millió forint, a legnagyobb pedig 3,5 milliárd. Az Egészséges Budapest program keretén belül az idei évre 273,8 millió forintot különítenek el felújításokra, 2018-ban 5,1 milliárdot, 2019-ben 9,2 milliárdot, 2020-ban pedig 6,5 milliárd forintot – derült ki a Magyar Közlönyből.

Hét kiemelt beruházást említenek meg, többek között a Szent János Kórházat átköltöztetik a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjébe, erre 9,3 milliárd forintot szánnak. Az újbudai gyermek-egészségügyi központra 1,9 milliárd jut, a II. kerületi Frankel Leó utcában pedig egy teljesen új szakrendelőt építenek 6,8 milliárdból. Veresegyházon az egynapos sebészetet fejlesztik, Szigetszentmiklóson képalkotó diagnosztikára és informatikai eszközök modernizálására 352 millió forintot fordítanak. Párhuzamos fejlesztések is zajlanak, például a Semmelweis Egyetem klinikáinak fejlesztése, amely 10 milliárd forintos tétel, emellett jut 7 milliárd a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi ellátásának fejlesztésére is.

Az éves keretből fennmaradó 18 milliárd forintot a későbbi fejlesztések tervezésére különítik el.

A szuperkórházak építése 2019-ben kezdődhet el, a centrumkórházak átadása 2025-re várható.

Egészséges Budapest Emmi
Kapcsolódó cikkek