Magyar gazdaság

Gyorsítanák a végrehajtási eljárásokat

Jelentős módosításokat tartalmaz az a törvénytervezet, amely gyorsítaná a köztartozás-fizetési hajlandóságot, és maguk a rendelkezések is átláthatóbbá válnának.

A költségvetést megillető bevételek gyorsabb és hatékonyabb beszedéséhez járulhat hozzá az új adóvégrehajtási törvény – mondta a Világgazdaságnak H. Nagy Dániel, a Mazars szenior adómenedzsere.

A nemzetgazdasági tárca szeptember elején tette közzé tervezetét az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvényjavaslatáról, amely lényegében a mai szabályrendszeren alapul, azonban a szakértő szerint sok szempontból átláthatóbb rendelkezéseket tartalmaz.

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

A javaslat értelmében 2018-tól a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése egységesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével történik. Egységes lenne az eljárás például az adók, az egészségügyi szolgáltatási járulék vagy a hulladékgazdálkodási díj végrehajtásakor, valamint a közigazgatási szervektől átkerülő ügyekben is a bírálná el a fizetési kedvezményi kérelmeket.

H. Nagy szerint éppen emiatt kérdéses, hogy a NAV megkap-e minden szükséges eszközt ahhoz, hogy átvegyen évi több százezer olyan végrehajtási eljárást, amelyekkel korábban más szervek foglalkoztak. A teendők átvételéhez szerinte informatikai és komoly humánerőforrás-fejlesztésre is szükség lesz. Ezekre a javaslathoz csatolt hatásvizsgálati lap szerint az idén 4,8 milliárd forint többletforrás áll a NAV rendelkezésére.

Az új szabályozás végrehajtható okiratnak minősítené a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozatot vagy egyezséget is, így emiatt az adóhatóságnak már nem kellene a végrehajtás érdekében külön határozatot hoznia, a bíróságtól végrehajtási lapot kérnie. A tervezet szerint a legfeljebb nettó 10 ezer forinttal tartozó adósoknak a NAV csak fizetési felhívást küldhetne, a végrehajtás-átvezetésen túl más végrehajtási cselekményre nem lenne jogosult. Szintén jelentős módosítás, hogy a végrehajtásban a gépjármű-nyilvántartási adatok alapján is lefoglalható lehetne a gépjármű – e lehetőség kiterjedne a házastársi közös vagyonba tartozó járművekre is. A törvényjavaslat lehetőséget adna a fedezetcserére: az adós a lefoglalt ingó vagyontárgyát kicserélhetné egy másikra, ha annak értéke eléri a lefoglalt ingóság piaci értékét. Ingatlan-végrehajtásra a jövőben 500 ezer forint alatti tartozásnál is sor kerülhetne, kivéve, ha az adós és a vele együtt élő közeli hozzátartozók abban az ingatlanban laknak.

Az adómenedzser úgy véli, hogy több helyen a gyakorlati tapasztalatok állnak a kisebb-nagyobb módosítások hátterében, hiszen több olyan észszerű finomítás került a tervezetbe, amely gátat szabhat a végrehajtások indokolatlan elhúzódásának. H. Nagy szerint ez rossz hír azoknak, akik nem teljesítik önkéntesen az állammal szemben fennálló kötelezettségeiket, de végső soron az a cél, hogy javuljon az adózási, köztartozás-megfizetési hajlandóság.

végrehajtás ELJÁRÁS gyorsítás
Kapcsolódó cikkek