Magyar gazdaság

Küszöbön a további bankmentés

Az orosz rendszer nagyban hasonlít az eurózóna likviditási csomagjára.

Az orosz központi bank tegnap bejelentette: új pénzügyi mechanizmust indít a likviditáshiánnyal küszködő bankok megsegítésére. A jegybank ismertette: rubelben biztosít likviditást legfeljebb 90 napig az igénylő bankoknak, a kamata a mindenkori orosz alapkamat plusz 1,75 százalék. Az orosz alapkamat idén június óta 9 százalékon áll. Az intézkedés szeptember 1-jétől, tehát múlt hét péntektől hatályos.

Forrás: AFP

Az orosz központi bank közölte: a bankok, amelyek átmeneti forráshiánnyal küzdenek, akkor kérhetik az új rendszer segítségét, ha egyéb forrásaik már kimerültek. Az igénylés feltétele, hogy a megszoruló bankoknak „kilépési stratégiát” kell készíteniük, amelyben részletezik, hogyan tervezik a speciális források bevonásával leküzdeni a likviditáshiányt, valamint milyen károk érték őket a bankmentésig. A jegybank hozzátette: a rendszer nagyban hasonlít a sürgősségi likviditási segítségi rendszerhez (SLS). Az SLS az eurózóna likviditási mentőcsomagja, melynek keretében az Európai Központi Bank (EKB) az érintett euróövezeti jegybankon keresztül nyújt forrást az átmeneti forráshiánnyal küzdő intézménynek. Az EKB az eszközt sikerrel vetette be Írország és Ciprus esetében, a görög fizetőképességet is az SLS tartja fent.

Az Otkritie Bankot, eszközérték alapján a legnagyobb orosz hitelintézetet múlt héten segítette ki az orosz állam, mikor 75 százalékos tulajdonrészt szerzett benne. A jegybank szerint az Otkritiének 400 milliárd rubelre, azaz 5,8 milliárd euróra van szüksége, hogy betömhesse a mérlegében tátongó lyukakat. A gyors jegybanki reakció arra is jó volt, hogy elsimítsa az orosz bankok likviditáshiánya miatti piaci aggodalmakat, az új rendszer bejelentését is pozitívan fogadta a piac. Az orosz jegybank a hazai bankrendszer általános problémáira reagál – jegyezte meg a CNBC-nek Tim Ash. A BlueBay Asset Management stratégája szerint az orosz piac és pénzügyi rendszer óriási nyomás alatt van, és rendkívül sebezhető az alacsony olajár és az országot a Krím félsziget megszállása óta sújtó nemzetközi szankciók miatt.

otkritie bankmentés Oroszország
Kapcsolódó cikkek