Magyar gazdaság

Uniós összérdekké kellene tenni a digitalizációt

A közös egységes digitális piac létrejötte elsőrendűen járulhat hozzá a gazdasági teljesítmény növekedéshez, amiben a Visegrádi Négyek és Németország együttműködésének úttörő szerepe lehet – mondta Deutch Tamás, a Digitális Jólét Program miniszteri biztosa.

Elemi érdekünk, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban partnereinkkel együtt felvessük a brüsszeli döntéshozóknál a digitálizáció beemelését a közös politikák körébe annak érdekében, hogy az e téren elengedhetetlen fejlesztések is közösségi szinten és támogatással valósulhassanak meg – mondta Deutsch Tamás. A Digitális Jólét Program miniszteri biztosa a Századvég mai konferenciáján egyértelművé tette, hogy egy-egy ország legjobban sikerült stratégiája sem érhet el sikereket, ha az unió mint közösség nem tud lépést tartani a változásokkal és világszinten lemarad a digitalizációs versenyben. Márpedig – világított rá – jelenleg éppen ez a helyzet. Emlékeztetett, e téren az uniós bénultság még abban is tetten érhető volt, hogy az internet szolgáltatás áfájával kapcsolatban is csak különböző szintű beszélgetések zajlottak, mindaddig, míg Magyarország konkrétan nem lépett és a közösségben engedélyezett legalacsonyabbra, öt százalékos szinte csökkentette a közterhet. Ennek nyomán Brüsszel nem kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, hanem maga is lépet és úgy döntött a jövő évtől a legalacsonyabb áfakulcsot ezen a területen is lehet alkalmazni- mutatott rá.

A közös egységes digitális piac létrejötte elsőrendűen járulhat hozzá a gazdasági teljesítmény növekedéshez, amiben a Visegrádi Négyek és Németország együttműködésének úttörő szerepe lehet. Emellett különösen fontosnak nevezte, hogy ebbe az együttműködésbe gazdasági értelemben hatékony együttműködés alakuljon ki Londonnal is.

Mint mondta, a kormány a digitalizációra nem csak egy olyan jelenségként tekint, amely alapvető technológiai változásokat hoz, s nem egyszerűen üzleti vagy gazdasági változásról beszél, a digitalizáció alatt egy rendkívül sok esélyt és lehetőséget teremtő átfogó és mélyreható társadalmi változást ért, amelynek középpontjában az emberek állnak. Ezért – tette hozzá – a kabinet számára elsődleges szempont, hogy miként válhat az teljes társadalom az átalakulás győztesévé. Mint mondta ezt a célt szolgálja a Digitális Jólét Program 2.0 verziója és a Digitális program is.

Deutsch Tamás digitalizáció Digitális Jólét Program szászadvég
Kapcsolódó cikkek