Magyar gazdaság

Döcög az EU-források lehívása Szlovákiában

Szlovákia minden eddiginél lassabban hívja le az uniós forrásokat, ezért a második negyedévben a visegrádi csoportban egyedüliként visszaesett a közberuházások mértéke.

Szlovákia minden eddiginél lassabban hívja le az uniós forrásokat, ezért a második negyedévben a visegrádi csoportban egyedüliként visszaesett a közberuházások mértéke. Emellett a V4-ek csoportjában 2016 és 2017 második negyedéve között éppen Szlovákiában nőttek a leglassabban, 4,8 százalékkal a bérek, ezért a lakossági fogyasztás dinamikája is itt a legalacsonyabb – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) középtávú prognózisából. A 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusban Szlovákia számára elkülönített 14 milliárd euróból Pozsony június 30-ig 5,59 százaléknyit, azaz csupán 781 milliót hívott le.

Ettől függetlenül Szlovákia gazdaságának lendülete nem törik meg: a jegybank és a pénzügyminisztérium keretén belül működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) azzal számol, hogy idén a 3,3 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal, majd 2019-ben 4,4 százalékkal nő, utóbbiban a Jaguar Land Rover üzem megnyitása nagy szerepet játszik. Még 2020-ban is 3,9 százalékos ütem valószínűsíthető.

A növekedést elsősorban a kivitel bővülésének köszönhetjük, főképp a pozsonyi Volkswagen és a nyitrai Jaguar révén, de gyorsabban nő a hazai fogyasztás és a beruházások volumene is

– kommentálta a friss adatokat Jozef Makúch jegybankelnök. A révén további javulás várható a munkapiacon, igaz, ez már korántsem lesz annyira látványos, mint az előző években volt.

A foglalkoztatottság idén 2,1, jövőre 1,5, 2019-ben pedig 1,1 százalékkal nőhet. A növekedési ütem fokozatos lassulása azzal magyarázható, hogy a rendelkezésre álló hazai munkaerő már nem képes teljes mértékben kielégíteni a keresletet, így egyre több külföldi vendégmunkásra lesz szükség

– nyilatkozta Ján Tóth, a jegybank alelnöke. A munkaerő iránti növekvő kereslet pedig felfelé nyomja a béreket is. „A nominális átlagbér idén 4,4, jövőre 4,9, 2019-ben pedig már 5 százalékkal nőhet” – tette hozzá Tóth, vagyis jövőre a bruttó átlagbér átlépheti az ezer eurót, mi több, lehetővé válik a 13., sőt 14. havi bér kifizetése is.

Szlovákia EU-forrás
Kapcsolódó cikkek