Magyar gazdaság

Gyengélkedik a kínai szolgáltatóipar a Caixin szerint

A várt növekedés helyett 21 havi mélypontra csökkent szeptemberben a Markit-Caixin kínai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe.

Szeptemberben 50,6 pontra csökkent az augusztusi 52,7 pontról a londoni IHS Markit gazdasági kutató intézet és a kínai Caixin Media Co. Ltd. közösen összeállított szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI).

A szeptemberi szolgáltatóipari BMI a legalacsonyabb értéket vette fel 21 hónapja, 2015 decembere óta. Egyike lett egyúttal a legalacsonyabbaknak is a 2005 óta vezetett index történetében.

Az augusztusi 52,7 pont három havi csúcs volt. Elemzők a szolgáltatóipari BMI emelkedését, 53,1 pontot vártak szeptemberre. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az emelkedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését tükrözi.

A Caixin szintén hétfőn nyilvánosságra hozott feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit indexe is csökkent. Az index szeptemberben 51,4 pontra, június óta a legalacsonyabb értékre húzódott vissza az augusztusi 52,4 pontról.

A Caixin index értékei a felmérésbe bevont vállalatok eltérő köre miatt nem egyeznek a nemzeti statisztikai hivatal által vezetett BMI mutatók értékeivel. A hivatalos BMI mutatókat mintegy négyezer nagyvállalat megkérdezésével állítják össze, a Caixin indexet pedig négyszáz, többségében kis és középvállalat megkérdezésével.

A már korábban közzétett hivatalos szolgáltatóipari (pontosabban „nem feldolgozóipari”) BMI 55,4 pontra emelkedett szeptemberben, 2014 májusa óta a legmagasabbra. A feldolgozóipari BMI pedig 52,4 pontra, 2012 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett.

A kínai tőzsdeindexek a Caixin BMI mutatók gazdasági teljesítmény kedvezőtlen alakulására utaló csökkenését figyelmen kívül hagyva egy-másfél százalék nyereséggel zártak hétfőn. A tőzsdéknek ugyanis egy heti lemaradást kellett behozniuk a globális árfolyam-alakuláshoz képest. A kínai piacok a múlt héten nemzeti ünnep miatt zárva tartottak.

A kínai az év első felében a vártnál nagyobb mértékben, évi 6,9 százalékkal nőtt és várhatóan az egész éves GDP-növekedés is meg haladja a kormány 6,5 százalékos előirányzatát.

Markit Kína Caixin BMI
Kapcsolódó cikkek