Magyar gazdaság

Látszik a roamingdíj-eltörlés hatása

A második negyedévben 0,7 százalékkal nőttek az üzleti és a teljes szolgáltatói szegmensben is az árak az előző év azonos időszakához képest.

A második negyedévben 0,7 százalékkal nőttek az üzleti és a teljes szolgáltatói szegmensben is az árak az előző év azonos időszakához képest – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Posta illusztráció
Forrás: MW

A második legnagyobb súlyt képviselő (a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,2, a hozzáadott értékéből 2,4 százalékkal részesedő) távközlési díjak 4,6 százalékkal estek vissza. A díjcsökkenés a beruházásoknak köszönhető, valamint az uniós szabályozás változásának, amellyel eltörölték a lakossági roamingdíjakat, és a szolgáltatóknak a belföldi tarifát kell alkalmazniuk az EU területén.

Ezt ellensúlyozta, hogy 5,8 százalékkal nőtt a postai, futárpostai tevékenység, és 5 százalékkal az egyéb postai díjak. A munkaerőpiaci szolgáltatások 4,5, az adminisztratív és támogató szolgáltatások 4,3, a takarítás pedig 2,7 százalékkal drágult. Az árváltozás hátterében alapvetően a jelentős, 2017 eleji 15 százalékos növekedése áll az értékelés szerint. A többi területen a szolgáltatási díjak emelkedése 0,4–1,7 százalék közé esett. A tavalyi első fél évhez képest 2017 azonos időszakában átlagosan 0,3 százalékkal kerültek többe a szolgáltatások, csak a távközlésben figyelhető meg visszaesés (4,2 százalék).

A postai, futárpostai (5,1 százalék), a biztonsági, nyomozói tevékenységek (4,8 százalék), valamint a munkaerőpiaci szolgáltatások (4,2 százalék) ára jelentősen nőtt. A 2010 óta vizsgált szolgáltatási kibocsátásindex rendre elmaradt az ipari indextől. Ez 2017 második negyedévében is így alakult: a szolgáltatások 5,8 százalékkal, az ipar 9 százalékkal haladta meg a 2010-es átlagot.

szolgáltatások roaming-díj
Kapcsolódó cikkek