Magyar gazdaság

Az EXIM az exportáló kkv-k felét szeretné elérni

Két év alatt ügyfeleink között megdupláztuk a kis- és közepes vállalkozások számát, ami nem véletlen, mert stratégiánkban kiemelt szerepet kap a kkv-finanszírozás – hangsúlyozta Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója a Világgazdaság „Versenyképesség – Belföldi kereslet és/vagy export?” című konferenciáján.

A napokban ért véget a Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fóruma, amelynek idén Magyarország adott otthont. Az eseményen az Eximbank is részt vett, és jelentős eredményeket ért el, hiszen több megállapodást is kötött. Ezek közül Urbán Zoltán négyet emelt ki.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója
Fotós: Kallus György

Jelentős eredmények a Kína–KKE-csúcson

„Aláírtunk egy tényleges kötelezettségvállalást jelentő jegyzési megállapodást a SINO-CEE Fund tőkebefektetési alappal, amely a magyar hozzájárulás legalább háromszorosát fogja Magyarországon befektetni ( az EXIM először 50 millió dollárt fektet be, amennyiben az alap működésével kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, további 50 millió eurós hozzájárulásról is döntés születhet) – fogalmazott a vezérigazgató. A nagyon sikeres Kína-Közép-Európa Befektetési Alap I. fázisa után megszületett a folytatásról is a döntés és a csatlakozás. Ez már egy mintegy 1 milliárd dolláros alap, amelyhez Magyarország az EXIMbankon keresztül 70 millió dollárral járul hozzá, és a megállapodás értelmében ennek az összegnek legalább a kétszeresét itthon fogják befektetni. Mindezek mellett keretmegállapodást kötöttek a kínai Eximbankkal és megállapodtak a Bohai Transport Funddal is.

Urbán Zoltán a bank kötött segélyhitelezési tevékenységét bemutatva elmondta, hogy a segélyhitelekkel Magyarország egyrészt nemzetközi társadalmi felelősségvállalásáról tesz tanúbizonyságot, másrészt a hitelek révén magyar cégek jelenhetnek meg a nemzetközi piacokon – példaként vietnami, indonéziai és Sri Lanka-i víztisztító, laoszi élelmiszerbiztonsági lánc kiépítésével kapcsolatos beruházásokat említett a vezérigazgató. Ezekben a beruházásokban mintegy 70 magyar vállalkozás – többségük kkv – vett részt.

Fókuszban a kkv-k

Ma a magyar 17 százalékát a kkv-k adják – mondta Urbán Zoltán. A magyarországi munkavállalók körülbelül 70 százalékát a kkv-k foglalkoztatják, míg a hozzáadott értékben 43 százalék a részük ezen vállalkozásoknak. Két év alatt az Eximbank megduplázta a kkv-ügyfelek számát: 2015-ben még 617 mikro-, kis- és középvállalkozás volt az ügyfelük, míg idén szeptemberben már 1125. Az Eximbank portfóliójában a kkv-k aránya 84 százalék, míg a volument nézve 38 százalékot tesznek ki – fűzte hozzá vezérigazgató.

Az idei harmadik negyedév végén az Exim teljes hitelállománya 862 milliárd forint volt – hívta fel a figyelmet Urbán, majd hozzátette, hogy szeptember végéig 257 milliárd forintot helyeztek ki, biztosítói üzletáguk 77 milliárd forint új fedezetbevételt valósított meg. Elmondta, hogy ezek révén 211 milliárd forint többletexport valósult meg.

Az Eximbank tízmilliárdokkal járul hozzá a GDP-hez

Előadásában Urbán kifejtette, hogy az EXIM a nominális GDP-hez összesen 155 milliárd forinttal járult hozzá és 54 milliárd forinttal növelte az állam adóbevételeit az első háromnegyed évben.

Hozzátette, az EXIM hitelei segítségével ügyfeleik a világ 89 országába exportálnak, biztosítói tevékenységükkel 37 országba irányuló exporthoz vállaltak a cégek helyett kockázatot. A 2021-ben véget érő stratégiai időszak végére az EXIM termékeivel az exportáló kkv-k legalább felét kívánja elérni, és hitel-garancia-és biztosításállományában a kkv-k részaránya 50 százalék feletti lesz – zárta előadását a vezérigazgató.

Eximbank VG-konferencia Urbán Zoltán export konferencia külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek