Magyar gazdaság

Jövőre is nagy lesz az adóék

A Mazars szakértői szerint a régió­ban kiemelkedően magas a magyar adóék, és ezen a járulékcsökkentés sem sokat segít.

Az Országgyűlés tegnap új törvényeket hozott az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról. A Mazars adótanácsadó cég összeállítása szerint a 2018-as adótörvények nem hoznak alapvető változásokat. A legnagyobb horderejű módosításnak azt tartják, hogy két új jogszabály váltja fel az adózás rendjéről szóló törvényt, és az adóvégrehajtási szabályok is önálló törvénybe kerülnek. Mint írják, az adózás rendjéről szóló törvény karcsúsításának célja egy rövidebb, könnyebben érthető – az adóhatóság szolgáltató jellegét is hangsúlyozó – törvény megalkotása volt. Ám a kikerülő rendelkezések „sem vesznek el, csak átalakulnak”, azaz más törvényekben bukkannak fel, jellemzően a korábbinak megfelelő tartalommal.

Forrás: MTI Fotó: Komka Péter

A cég adóigazgatója, H. Nagy Dániel egy tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az előbbiek mellett az egyik legfontosabb változtatás a szociális hozzájárulási 22-ről 19,5 százalékra csökkentése, ami a korábban tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb csökkentés. Úgy véli, szükség van a járulékcsökkentésre, de ez önmagában a emelését nem ellensúlyozza, a cégek bérköltségei így is nőhetnek. A minimálbér 2018-tól bruttó 127,5 ezer forintról 138 ezer forintra nő, míg a garantált bérminimum bruttó 161 ezer forintról 180,5 ezer forintra emelkedik.

H. Nagy szerint továbbra is túlzottan magas az adóék Magyarországon: számításaik szerint 100 ezer forint nettó jövedelem kifizetése a munkáltatónak 182 ezer forintjába fog kerülni jövőre, ami a régióban a legmagasabb adóéket jelenti. Hozzátette, hogy magasabb bérekkel számolva már más a helyzet: például szemben az egykulcsos magyar szja-val más országokban, ahol sávos az adórendszer, ott emiatt nő a jövedelemre rakódó adóteher is. A családi adókedvezmény azonban jelentősen csökkenti a hazai adóéket, amivel Magyarország kedvezőbb helyre kerül a régiós ranglistán is. 2018-tól csökken néhány áfakulcs mértéke is: az internetszolgáltatásoké 18-ról 5 százalékra, a halhúsé 27-ről 5 százalékra. Kisebb lesz az éttermi szolgáltatások áfája is, 18-ról 5 százalékra mérséklődik. Viszont – emelte ki H. Nagy – ezzel együtt itt bevezetnek egy új tételt: a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, így valójában az éttermi szolgáltatások áfája 18-ról 5 plusz 4 százalékra csökken. Szintén jelentős változás a Cégkapu bevezetése: 2018-tól a gazdálkodó szervezetek csak elektronikus úton tarthatnak kapcsolatot az állammal.

Az adóigazgató kiemelte, hogy a jövőben az adóellenőrzések időtartama nem haladhatja majd meg az egy évet – határidő-hosszabbításokkal, szakértők kirendelésével együtt sem. Hozzátette, hogy a megbízható adózóknál ez már most is csak 180 nap, ami marad jövőre is. H. Nagy elmondta, hogy azoknak az adózóknak, akik lemondanak egy esetleges fellebbezésről, csak a bírság felét kell megfizetniük. Szintén változás, hogy 2018-tól 500 ezer forint alatti tartozások esetén is indítható ingatlan-végrehajtás – kivéve, ha magánszemély a tulajdonos, és az érintett ingatlanban lakik, de ha van nyaralója is, akkor az már elárverezhető.

Mazars bérköltségek adó
Kapcsolódó cikkek