Magyar gazdaság

Védjegyet sem kaphat a Tiltott Csíki Sör Bukarestben

Bukarestben elutasították a Tiltott Csíki Sör márka bejegyzését, de a tulajdonos szerint ez nem befolyásolja a cég tevékenységét.

Elutasította a román szabadalmi és védjegy hivatal (OSIM) az összes Tiltott Csíki Sör márka bejegyzését – közölte a kolozsvári Maszol.ro hírportál szerdán.

A székelyföldi Csíkszentsimonban működő cég többségi tulajdonosa, Lénárd András tájékoztatta a lapot:

nem fellebbeznek a döntés ellen, visszavonják a romániai védjegykérelmet, mivel az európai uniós márkahivatalnál már sikerült levédetniük a termékneveket.

Fotó: Csiki Sör

Korábban a székelyföldi vállalkozás Igazi Csíki Sör néven forgalmazta termékeit, a Heinekennel kötött megállapodás részeként azonban lemondott az „Igazi” márkanév használatáról, és helyette elindította a Tiltott Csíki Sör termékcsalád bejegyzését az Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO).

Lénárd András a Maszolnak elmondta, Bukarestben azzal indokolták a döntését, hogy túlságosan leíró jellegű a szóvédjegy. A vállalkozó ugyanakkor furcsállja, hogy a román védjegyhivatalnak nem voltak ilyen fenntartásai, amikor bejegyezte a Heineken Csíki Premium Sör márkáját. Erről egyébként később lemondott a holland multinacionális társaság szintén a két cég között létrejött egyezség részeként.

A román védjegydöntésről a székely cég tulajdonosa megjegyezte, hogy nem lepődött meg, mivel más romániai hivatalok is „hintáztatják” őket, amikor különböző engedélyek beszerzéséhez folyamodnak. Az áfonyasörünket karácsony előtt szerettük volna piacra dobni, de nem sikerült, az illetékes hivatalok egyértelműen időhúzásra játszanak – vélekedett a Csíki Sör Manufaktúra alapítója.

A székelyföldi sörfőzde ellen korábban bírósági úton is fellépett a Csíkszeredában sörgyárat működtető holland multinacionális cég, azt állítva, hogy a Csíki Sör elnevezés megtévesztően hasonlít az általa gyártott Premium Ciuc sörmárkához, amelyet a székelyek „csíki sörként” emlegetnek.

Csíki Sör Románia Székelyföld védjegy
Kapcsolódó cikkek