Magyar gazdaság

Varga Mihály: az eredmények önmagukért beszélnek

Tovább kívánjuk mélyíteni a kétoldalú kapcsolatokat – mondta az idén 25 éves Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) Évnyitó estjének megnyitó beszédében a kamara elnöke, Dale A. Martin. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közös eredményekről, valamint a két ország között létrejött bizalomról beszélt.

A kamara elnöke elmondta, hogy a V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) együttvéve Németország legfontosabb exportpiaca – az Egyesült Államokat és Franciaországot is megelőzve. Beszélt arról, hogy folytatják a kamarai munkát, felhívta a figyelmet, hogy hamarosan megjelenik a konjunktúrafelmérésük, valamint megköszönte a nemzetgazdasági miniszternek a jó és eredményközpontú együttműködést.

Varga Mihály: erre a bizalomra lehet alapozni a jövőt

Hosszú útra visszanyúló kapcsolatunk van Németországgal – kezdte beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki Gizella királynéval példálózott. Elmondta, hogy ebben az elmúlt 25 évben erősödött a bizalom a két ország között, ami nélkül nincs sem emberi, sem pedig politikai vagy épp gazdasági kapcsolat sem.

Országaink, vállalataink, cégvezetőink és embereink között ez a bizalom létrejött, erre alapozhatjuk a jövőt

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ebben a kamara mindig is egy kapocs volt.

A közös eredményeket felsorolva kiemelte a szakképzési megállapodást, a kamara konjunktúrajelentését, valamint a versenyképességi tanács munkáját – a tárcavezető szerint ezek fontos elemei a magyar gazdaság sikerességének és versenyképességének.

Az eredmények önmagukért beszélnek,

hiszen a magyar gazdaság az elmúlt 25 évben nem volt ilyen jó állapotban, mint most. „A makrogazdasági adatok alapján van mire büszkének lennünk” – emelte ki Varga Mihály.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Forrás: MW

A miniszter ugyanakkor nem hiszi, hogy egy kormány önmagában pozitív gazdasági trendet képes létrehozni. Tavaly a 4 százalék felett nőtt, amiben szerepe volt a német cégek magyarországi teljesítményének is. A tárcavezető szerint ez komoly húzóerőt jelent nem csak a kamara tagjainak, hanem minden magyar vállalkozásnak, így a beszállítók beszállítóinak is.

A magyarországi német cégek beruházásai közül kiemelte a Telekom székházépítését, az Audi és a Mercedes kapacitásbővítéseit, valamint a Knorr Bremse fejlesztéseit. 26,7 százalékos arányával Németország Magyarország legnagyobb befektetője. „Bízunk benne, hogy ez a jövőben is így marad” – tette hozzá.

Varga Mihály szólt a magyar gazdaságpolitika terveiről is:

  • az ipar aránya a teljes magyar GDP-ben jelenleg 24 százalék, amit növelni szeretne a kormány;
  • tovább csökkentik a központi terheket (járulékcsökkentés egészen 15 százalékig);
  • fent kívánják tartani a munkahelyvédelmi akciótervet is.
  • A kamara tavaly év végi felmérése alapján a tagság elégedett a konjunktúrával. Soha korábban nem volt még ilyen, hogy minden uniós tagország gazdasága növekszik – mondta a miniszter.

    https://www.vg.hu/vallalatok/jol-erzik-magukat-nalunk-nemet-vallalatok-664919/

    Varga Mihály a nők foglalkoztatásában még lát némi lemaradást és tartalékot, ahogy az idősek esetében is. Úgy véli, hogy vonzóbbá kell tenni a fiataloknak a szakmát, akár a kétkezi szakmákat is – tette hozzá.

    Magyarország fontos külgazdasági partnere Németországnak

    Az előrejelzések szerint a világ növekedése 3,8 százalékra nő az idén, tavaly a német GDP 2,2 százalékkal nőtt, ami Németország esetében kifejezetten jó, hiszen hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban – mondta beszédében Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetségének (DIHK) külgazdaságért felelős ügyvezető-helyettese.

    Úgy gondolom, nem szabad, hogy protekcionizmus érje a gazdaságunkat, hidakat kellene építenünk, együtt kell működnünk, főleg Európán belül – hangsúlyozta Volker Treier, hozzátéve, hogy „nem jó, ha jönnek a védővámok” egyes termékekre.

    Több mint 40 milliárd eurós a külkereskedelmi forgalmunk Magyarországgal,

    ami megelőz olyan nagy gazdaságokat, mint például Japán – tette hozzá.

    Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Dale A. Martin német cégek Varga Mihály
    Kapcsolódó cikkek