Magyar gazdaság

Ismét jól teljesített az építőipar

Az építőipari termelés volumene 30,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist 2017 novemberében – írja legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján novemberben az építőipar termelése 1,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz mérten. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az uniós források és az állami beruházások húztak az ágazatot. Szakértők szerint folytatódhat a növekedés az építőiparban, bár ezt több tényező akadályozhatja.

A KSH közlése szerint mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal 2017 novemberében az előző év azonos hónapjához képest. Előbbiek növekedése novemberben az ipari épületek mellett lakóépületek és oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült – jelentette a statisztikai hivatal.

A jelentés szerint az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 34,7, az egyéb építményeké 40,2, a speciális szaképítésé 23,8 százalékkal nőtt. A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 11,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,2, az egyéb építményeké 161,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 28,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten – áll a jelentésben.

Az uniós források és az állami beruházások húztak az ágazatot

A támogatások kifizetésének felgyorsítása, az állami beruházások elindulása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa-kedvezmény együttesen eredményezték az építőipar 30 százalékos éves növekedését tavaly novemberben

– kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legújabb statisztikai adatokat hétfőn az M1 aktuális csatornán. A miniszter elmondta, hogy

a hazai és az uniós források felhasználása jelentősen megnövelte a beruházási arányt.

Emellett 2016-tól indult a aminek köszönhetően folyamatos felfutással nőtt jelentősen a lakásépítési engedélyek kiadása és a megépült lakások száma. A csok támogatási rendszerével párhuzamosan az adókedvezmény is segítette a lakásépítések számának növekedését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Forrás: MTI / Soós Lajos

Arról még nincs végleges adat, hogy tavaly hány lakás épült, de Varga Mihály azzal számol, hogy a 2016-os 7000-8000-es mértékhez képest a növekedés jelentős volt, amely 2018-ban is folytatódik. Tavaly novemberben az előző évhez képest 110 százalékkal volt több megkötött szerződése az ágazatnak, amely jól mutatja, hogy az építőiparban van még lendület, növekedési potenciál – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett, hogy a kormányzat 2017 novemberében kezdeményezte egy építőipari csúcstalálkozó létrehozását, amelyen megállapodtak abban, hogy az ágazat további fejlődése és a bruttó hazai termékben (GDP) képviselt arányának növelése érdekében olyan fejlesztéseket, pályázatokat indítanak el, amelyek jelentősen segítik az ágazat tartós növekedését. Ennek megfelelően a kormányzat 20 milliárd forintos építőipari eszközbeszerzési programot indít, amely nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknak segít abban, hogy az ágazatban jelentkező munkaerőhiányt gépesítéssel, technológiai eszközök beszerzésével oldják meg – fűzte hozzá.

Szakértők szerint folytatódhat a növekedés

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint

2017-ben látványos bővülés ment végbe az építőiparban a 2016-os kedvezőtlen év után,

ugyanakkor egyre több olyan tényező van, amelyek visszafoghatják a további növekedést. Ezek között említette a munkaerőhiányt, illetve az ebből adódó drágulást, valamint a kedvezményes lakásépítési áfával kapcsolatos bizonytalanságot.

A Takarékbank 2017 egészére 28 százalék körüli növekedést vár az építőipar teljesítményében, így

a szektor érdemben hozzájárulhatott a tavalyi növekedéséhez

a bank elemzője szerint. Horváth András szintén úgy látja, hogy a fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, ám ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte, a tavaly november végi rendelésállományból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban is kétszámjegyű lehet az építőipari termelés bővülése, és a szervezet szerint az építőipar növekedési pályán marad 2019-ben is, ha valami rendkívüli esemény nem történik.

KSH adatok építőipar
Kapcsolódó cikkek