Magyar gazdaság

Jól teljesít a vámhivatal

A Nemzetközi Vámnap alkalmából a Szlovák Pénzügyi Igazgatás elnöke – elismerve a magyar pénzügyőrök nemzetközi szinten is példaértékű munkáját – arany érdemérmet adott át Molnár Tamásnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai ügyekért felelős helyettes államtitkárának – közölte a gazdasági tárca.

Tavaly mintegy 60 milliárd forintnyi vámbevétel keletkezett itthon, amelynek húsz százaléka, – mintegy 12 milliárd forint – gazdagította a magyar költségvetést, a többi az unió büdzséjébe került. A vámbevételek nagysága mellett, a magyar vámhivatal az informatikai fejlesztések területén is előkelő helyet foglal el az uniós ranglistán. Hazánkban ugyanis a kiviteli és a behozatali vámkezelések közel 100 százaléka elektronikusan történik – olvasható a minisztérium közleményében.

A magyar-szlovák példaértékű vámszakmai együttműködését, amely a tisztességes kereskedők, fuvarozók védelme mellett, mindkét állam költségvetésére is jótékonyan hat

- emelte ki a szlovák adó- és vámhivatalának elnöke a kitüntetés átadásakor.

A számlákat ellenőrzi egy gárdonyi presszóban egy pénzügyőr, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóság munkatársa
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A két ország pénzügyőrei havi rendszerességgel tartanak közös akciókat, melynek célja a csalárd vállalkozók azonnali kiszűrése a két tagállam adatbázisainak felhasználásával, valamint célzott közúti ellenőrzéseivel.

A Nemzetközi Vámnapon Molnár Tamás helyettes államtitkár mellett, aki a legmagasabb rangú arany érdemérmet vehette át, a Szlovák Pénzügyi Igazgatás elnöke ezüst érdeméremmel tüntette ki Bakai Kristóf ezredest, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetközi főosztályának vezetőjét.

A vámhatóságok feladata sokrétű, így többek között a terrorizmus elleni küzdelem, valamennyi EU állampolgár biztonságának és egészségének védelme a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával. A magyar vámszolgálat európai összehasonlításban is kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be – áll a minisztérium közleményében.

nemzetközi vámnap Molnár Tamás magyar vámhivatal Nemzetgazdasági Minisztérium vám
Kapcsolódó cikkek