Magyar gazdaság

Két operatív program fut még versenyt a határidővel

December végéig odaítélték a 2014–2020-as uniós források 96 százalékát, 8522 milliárd forintot. Az eredeti cél mindössze 85 százalék volt.

A kormány 2017-es fejlesztéspolitikai célként határozta meg, hogy a 2014–2020-as európai uniós ciklus egyes operatív programjaiban a rendelkezésre álló forrás legalább 85 százalékát ítéljék oda a pályázóknak. Ez a Magyar halgazdálkodási operatív program (Mahop) kivételével minden program esetében teljesült – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Miniszterelnökség sajtóirodája. Az eredetileg 16,1 milliárd forintos kerettel meghirdetett Mahopnál a tárca szerint azonban kiemelendő, hogy csak az elérhető támogatások 60 százalékára érkezett be kérelem.December végéig mintegy 8522 milliárd forint sorsáról határozott az intézményrendszer, ami a 85 százalékos célarányhoz képest a 96 százalékot is elérte – emelte ki a Miniszterelnökség. Az indoklás szerint ehhez nagyban hozzájárult az utolsó hónapban történt több mint 1180 milliárd forintot érintő támogató döntés meghozatala. Így 2017-ben rekordösszegű, 4288 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget a fejlesztéspolitikai rendszer a nyertes projektek kedvezményezettjeinél.

Forrás: MTI | Fotós: Oláh Tibor

Lapunk kérdésére a tárca hangsúlyozta, hogy már tavaly márciusig deklarált cél volt az összes 2014–2020-as felhívás meghirdetése, ez szintén teljesült: a jelzett határidőig 546 konstrukció jelent meg mintegy 9630 milliárd forint értékben. A kormány emellett minimális célként 2064 milliárd forint kifizetését vállalta a 2017-es naptári évre a győztes pályázók részére, az ennél is ambiciózusabb, úgynevezett maximumtervben pedig 2700 milliárd forint szerepel. Rendhagyó módon ezt a célt 12 helyett 13 hónap alatt, 2018. január 31-ig lehet teljesíteni.

A Miniszterelnökség szerint a január 16-i adatok alapján már az Emberierőforrás-fejlesztési operatív program (Efop) esetében is teljesült a célszám, így már csak a Mahop és a Vidékfejlesztési program (VP) nem érte el a maximális célt. Minden más program esetében már decemberben elérte a merészebb célt is a fejlesztéspolitikai intézményrendszer. Az elmúlt évben 2488 milliárdot utaltak ki a kedvezményezett önkormányzatoknak és cégeknek, az Efop által a napokban produkált részsikerrel kiegészülve a kifizetési számláló 2602-ig kúszott fel. A tárca sajtóirodája rámutatott, hogy ez az év végi maximumterv 96, a minimumterv 126 százalékának felel meg.

Ugyanebben a témában Csep­reghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese tegnap egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az előző hétéves uniós fejlesztési időszakhoz képest a 2014–2020-as időszakban nem az utolsó pillanatban kell a pályázóknak kapkodva befejezniük a projekteket. Mint mondta, a kormány 2,4 milliárd euró értékű teljesítésalapú számlát küldött ki Brüsszelbe tavaly év végéig, amiből az Európai Bizottság 2,1 milliárd eurót át is utalt. Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kitért arra is, hogy Budapest, illetve Közép-Magyarország a jelenlegi ciklusban szűkösen jut támogatáshoz. Javaslatot tesznek arra, hogy ha EU-s forrásból nem megy, akkor a hazai költségvetésből pótolják a kieső pénzeket.

halgazdálkodás unio operatív program
Kapcsolódó cikkek