Magyar gazdaság

Nincs kizárva a kamatcsereprogram bővítése

A csütörtöki monetáris politikai célú kamatcsereeszköz-tenderen a fix kamat várhatóan közel lesz az előző aukció minimális árazásához. Lehetséges, hogy a monetáris tanács az elfogadható ajánlatok kibővítéséről dönt, ha a piaci hozamok nem érnek össze a jegybank céljával.

A csütörtöki monetáris politikai célú kamatcsereeszköz-tenderen a fix kamat várhatóan közel lesz az előző aukció minimális árazásához, a 10 éves terméknél ez 1,17 százalék, az 5 évesnél pedig 0,46 százalék volt – mondta a Világgazdaság kérdésére Dunai Gábor, az OTP Bank makroelemzője. A jegybank a hozamgörbe rövid végén lévő kamatokkal elégedett, a program célja a görbe meredekségének csökkentése – tette hozzá.

Fotós: Vémi Zoltán

Az előző aukción a többszörös túlkereslet ellenére sem növelték meg jelentősen az elfogadott ajánlatokat, az akkorihoz hasonlóan a mostani 50 milliárd forintos keretet is 75 milliárdra bővíthetik – mondta a makroelemző. Ez azt jelenti, hogy ezzel a 2018 első negyedévére meghatározott, 300 milliárd forint értékű keret felét kimerítik, és további két hasonló méretű aukciót tarthatnak a következő két hónapban.

Mivel a 300 milliárd forintos keret nincs kőbe vésve, ezért lehetséges, hogy a monetáris tanács az elfogadható ajánlatok kibővítéséről dönt, ha a piaci hozamok nem érnek össze az MNB céljával – emelte ki Dunai Gábor. Múlt héten derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosítja a monetáris politikai célú kamatcsereeszköz (MIRS) tenderét. Az új termék első, két héttel ezelőtti aukcióján az ajánlattevők eltérő kamatszinteken pályázhattak a kamatcserére, a második tenderen viszont fix kamatot határoz meg az MNB. Az ajánlatokat – a három hónapos betéti állományhoz hasonlóan – a bankok mérlegfőösszege alapján súlyozottan fogadják majd el.

A Világgazdaság piaci információi szerint az előző tender csalódás volt az MNB-nek, ezért módosíthattak a feltételeken, ráadásul a tender után a 10 éves hozamok nemhogy csökkentek, inkább felfelé indultak el (azóta részben korrekciót láthattunk). A fő kérdés az, hogy mennyire lesz agresszív a fix kamatok meghatározásánál az MNB, ha ugyanis jelentősen alámegy a korábbi kamatoknak, akkor a monetáris transzmissziónak is löketet adhat, ez viszont a későbbi mérleget ronthatja. A másik nagy kérdés, hogy a 300 milliárd forintos első negyedéves keretet bővíti-e a jegybank, mivel a most megkezdett ütemezéssel az elfogadható ajánlatok már februárban kimeríthetik a programra szánt összeget. Ez persze elkerülhető, ha megtoldják az első negyedéves keretet.

kamatcsere MIRS monetáris politika MNB
Kapcsolódó cikkek