Magyar gazdaság

EU: új pénzalapok segítik az európai gazdaságot

Az EU 2020 utáni költségvetési kiadásai három ponton újulhatnak meg: a közös agrárpolitika, a kohéziós alapok és az új kihívásokra fordított költések területén – tudta meg a Világgazdaság az Európai Bizottságtól.

Az EU 2020 utáni költségvetési kiadásai három ponton újulhatnak meg: a közös agrárpolitika, a kohéziós alapok és az új kihívásokra fordított költések területén – tudta meg a Világgazdaság az Európai Bizottságtól. A felmerülő problémákra három programmal válaszolhat a következő költségvetési ciklusában az unió: az első az Európai Stratégiai Befektetési Alap (EFSI), amely legalább 16 milliárd euró lesz, és az akár 500 milliárd euróig feltornázható forrást beruházási célokra fordíthatják.

A második az Európai Fenntarthatósági Alap (EFSD), amely 1,5 milliárd eurós forrásból célzottan támogat elmaradott, például afrikai országokat. A harmadik a védelmi kiadások kérdésköre – ez a brüsszeli politika egyik legkedveltebb témája mostanában. E területre 90 millió eurót különíthetnek el, a szabályok szerint ezek nem lehetnek direkt támogatások, így a juttatások célpontja a hadi kutatás-fejlesztés lehet.

A bevételek területén is reform jöhet. Ezek ugyan tervezetek, ám jelentősen több bevételt biztosíthatnak. A legfontosabb bevételnövekedési források a forgalmi reformja, a vállalati adó részben uniós szintre emelése, az energiát terhelő adók, a pénzügyi tranzakciós adó és az uniós tranzitdíjak lehetnek.

pénzalapok EFSI EFSD Európai Unió
Kapcsolódó cikkek