Magyar gazdaság

Megközelíthette a négy százalékot a GDP növekedése a múlt évben

A Világgazdaság konszenzusa alapján 2017 negyedik negyedévében 4,1 százalékkal növekedhetett a GDP, az általunk megkérdezett elemzők 3,9 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak teljes évre.

A Világgazdaság konszenzusa alapján 2017 negyedik negyedévében 4,1 százalékkal növekedhetett a az általunk megkérdezett elemzők 3,9 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak teljes évre. Az idei várható bővülésről is megkérdeztük a szakértőket, konszenzusunk szerint 3,7 százalékos lesz a GDP-növekedés.

Várakozásunk szerint a kedvező folyamatok erősödtek a tavalyi év negyedik negyedévében, így a GDP növekedése 4,8 százalékra gyorsulhatott 2017 utolsó negyedévében, tavaly 4,1, idén pedig 4,3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése – válaszolt a Világgazdaságnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya. A belső kereslet emelkedésének, az uniós források gyorsuló felhasználásának, az otthonteremtési programnak, a hatéves bér- és adómegállapodás növekedésserkentő hatásának és a kedvező fundamentumoknak köszönhető a magyar gazdaság gyorsulása – tért ki az NGM a gazdaságot támogató intézkedésekre.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ipar mellett az építőipar, a piaci szolgáltatások és az agrárszektor teljesítménye is hasonlóan alakulhatott, mint három hónappal korábban, az állami szektor hozzáadott értékében pedig kisebb visszaesést várunk, mint a harmadik negyedévi volt – mondta kérdésünkre Dunai Gábor, az OTP makrogazdasági elemzője. Szerinte érdemes hangsúlyozni, hogy éves szinten az agrárium nélkül számított versenyszféra várhatóan robusztus, 6 százalék körüli bővülést érhet el. A harmadik negyedévben a nonprofit szektor 0,3 százalékpontos pozitív tétele az év utolsó három hónapjára korrigálhat, így valamivel visszahúzhatja a negyedik negyedéves és ezáltal a teljes éves fejlődést.

A háztartások fogyasztása és a beruházások voltak tavaly a gazdaság motorjai, de mivel ezek importigényes szektorok, a cserearány tovább romolhatott a negyedik negyedévben – értékelte a gazdaság teljesítményét kérésünkre Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője. A tavalyi folyamatok az idén is megmaradhatnak, emellett az EU felpörgő fejlődése támogathatja a magyar növekedést, viszont a munkaerőhiány gondot okozhat a gazdaság szereplőinek. Palócz Éva úgy véli, hogy idén az EU-támogatások lehetnek a növekedés motorjai. A Kopint-Tárki vezérigazgatója arra számít, hogy szinte biztosan csökken a nettó hozzájárulása a növekedéshez.

A bérek dinamikus emelkedése várhatóan fennmarad, tovább segítve a fogyasztás bővülését, a beruházásoknál viszont az erős bázis miatt kisebb lehet a növekedés üteme a tavalyinál – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatócsoportjának vezetője. A 2018-ban befejeződő beruházások viszont felfelé húzhatják az ipart és a szolgáltatásokat egyaránt, emellett az exportot is támogathatják. Hosszú távon a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek arányának növelésével érhető el a magyar gazdaság tartós növekedése. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kiemelte, hogy az idei 3,5 százalékos prognózis a folyamatok alakulásával felfelé módosulhat. A hosszú távú folyamatokat a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési időszak határozhatja meg, amiről a tervezési folyamat elején, májusban tudhatunk meg többet részletesen.

GDP gazdaság ipar
Kapcsolódó cikkek