Magyar gazdaság

A demokraták is lazítanák a Dodd–Frank-törvényt

Több demokrata szenátor is beállt a Dodd–Frank-törvény fellazításáról szóló republikánus javaslat támogatói közé.

Álláspontjuk szerint a 2008-as pénzügyi világválság után a bankok hitelezési tevékenységét és kockázatkezelési szabályzatát szigorító Dodd–Frank-törvény módosításával tehermentesíteni kell a kisebb bankokat és hitelszövetkezeteket a szigorú szabályozás alól, tekintettel arra, hogy a jogszabály egy kalap alá veszi őket a legnagyobb Wall Street-i pénzintézetekkel. A tervezetet támogató demokrata Jon Tester szenátor emlékeztetett arra, hogy körzetében, Montanában több bank jutott csődbe a Dodd–Frank szigorítása miatt. Nem a közösségi bankok és a hitelszövetkezetek okozták a válságot, mégis őket sújtja leginkább a szigorítás. A kisebb bankok és hitelszövetkezetek már régóta hangsúlyozzák: túlzó és szükségtelen pénzügyi ellenőrzés alá helyezték őket a Wall Street mohósága miatt.

Jon Tester szenátor beállt a republikánus javaslat támogatói közé
Forrás: AFP/Ron Sachs/Consolidated News Photos/Ron Sachs – CNP

A lazítás nagyjából tucatnyi, 50–250 milliárd dollár közti eszközállományú pénzintézetet is mentesít a szigorú Fed-vizsgálatok alól, és lazítja a tőkekövetelményeikre vonatkozó szabályokat.

A The Washington Post szerint alig tíz olyan bank van az országban, amelyek eszközállománya ennél nagyobb. A javaslat pontos szövegezése még folyik: ha a héten átmegy a szenátuson, akkor a két párt munkacsoportja dolgozik tovább rajta.

A lazítás ellenzői szerint a jogszabály ugyanahhoz a kockázatos hitelezési gyakorlathoz vezetne, mint amely a 2008-as válságot kiváltotta.

A szintén demokrata Elizabeth Warren szenátor úgy vélte: nem helyes épp a pénzügyi válság tizedik évfordulóján elfogadni olyan jogszabályokat, amelyek a negyven legnagyobb bankból huszonötnek mentességet adnak a kötelezettségek alól. Mintha kis, közösségi bankok lennének, melyeknek nincs hatásuk a nemzetgazdaságra – tette hozzá.

A demokraták javarészt egyéni érdekeik miatt csatlakoznak a republikánus kezdeményezéshez, a sajtó szerint azon államok szenátorai támogatják, ahol Donald Trump fölényesen győzött. Érdekesség, hogy a virginiai szenátor, Mark Warner is a lazítás mellett van, holott ő tíz évvel ezelőtt közreműködőként részt vett a Dodd–Frank-törvény megalkotásában. Ő is a túlszabályozott és szorongatott kis bankokat emelte ki támogatása okaként. A hitelintézetek lobbiztak is a demokraták szavazataiért.

A The Washington Post értesülései szerint többek közt Jon Tester szenátor is rengeteg felajánlást kapott államának bankjaitól, bár ő maga tagadja az összefüggést döntése és az adományok között. A republikánus javaslatnak nincs akadálya, a demokrata átszavazókkal vélhetőleg meglesz a szenátusban szükséges hatvan szavazat, ami a jogalkotási eljárás folytatásához kell.

Trump LAZÍTÁS USA dodd-frank
Kapcsolódó cikkek