Magyar gazdaság

Gyengült a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A vártnál kisebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban januárban éves összehasonlításban, havi szinten pedig a remélt növekedés helyett visszaesést mértek.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,3 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest. Elemzők 3,5 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 1,9 százalékos csökkenés után.

A kiskereskedelmi forgalom nominálisan – árhatások kiszűrése nélkül – 3,7 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly és idén januárban is 26 napon voltak nyitva az üzletek.

Naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,7 százalékkal, nominális értéken pedig 0,6 százalékkal csökkent januárban az előző hónaphoz képest. Elemzők 0,9 százalékos havi reálnövekedésre számítottak a decemberi 1,9 százalékos visszaesés után.

Forrás: Uli Deck/dpa/AFP

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában az idei év elején is gyenge maradhat a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. Tavaly október-decemberben viszont már az hajtotta a német gazdaság bővülését.

Az adatokkal egybecseng a GfK piackutató intézet felmérésének szerdán közzétett eredménye, amely arról tanúskodik, hogy a német fogyasztók borúlátóbban ítélik meg a gazdasági kilátásokat. A jövedelmi várakozások és a fogyasztási hajlandóság is több havi mélypontra esett, bár a fogyasztók továbbra is arra számítanak, hogy a német gazdaság stabilan növekszik.

német kiskereskedelem lakossági fogyasztás Destatis GfK gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek