Magyar gazdaság

Nemzetbiztonsági aggályok miatt lépett Trump a Qalcomm-ügyben

A Fehér Ház nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megakadályozta, hogy a szingapúri chipgyártó Broadcom felvásárolja a kaliforniai Qualcomm telekommunikációs vállalatot.

Donald Trump elnök rendelettel akadályozta meg, hogy a Broadcom felvásárolja a kaliforniai Qualcomm telekommunikációs vállalatot, mivel álláspontja szerint

hitelt érdemlő bizonyítékok vannak rá, hogy a mintegy 140 milliárd dolláros üzlet kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának.

Ha az ügylet létrejött volna, a technológiai ipar egyik legnagyobb felvásárlásával lehetőséget teremtett volna Kínának arra, hogy döntő befolyást szerezzen az amerikai mobilkommunikációban. Trump rendelete viszont megakadályozta, hogy az Egyesült Államok elveszítse és átadja vezető szerepét Kínának a mobiltelefonok új nemzedékének megteremtésében és szabványainak meghatározásában – mondták az ügyet ismerő szakemberek.

A Qualcomm standja a barcelonai mobil világkiállításon
Forrás: AFP

A kaliforniai Qualcomm a kínai Huawei egyik legnagyobb versenytársa lett a világpiacon, és korábban egyszer már visszautasította a Broadcom felvásárlási ajánlatát.

Akkor az ügyletet az amerikai pénzügyminisztériumon belül működő, az Egyesült Államokban tervezett külföldi beruházásokat vizsgáló bizottság (CFIUS) is vizsgálta, és levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy az esetleges felvásárlás után a szingapúri cég „forráshiányossá” teheti a kaliforniai vállalatot. Így pedig megnyílna a lehetőség a „harmadik külföldi partnerekkel” kialakítandó üzleti kapcsolatokra.

A miniszteriális szakemberek nem nevezték meg konkrétan, hogy mely külföldi vállalatokra gondolnak, de általában szólva leszögezték:

ha Kína venné át a vezető szerepet az 5G mobiltelefonok piacán, annak alapvetően negatív következményei lennének az Egyesült Államok nemzetbiztonságára nézve.

A CFIUS-hoz közelálló körök jelezték, hogy elsősorban az amerikai hadsereg aggodalmai állnak a háttérben, úgy vélik ugyanis, hogy amennyiben az ügylet létrejött volna a Huawei 10 éven belül lényegében meghatározó szereplővé vált volna mindezen kulcstechnológiákban, és az amerikai repülőgéphordozóknak nem lett volna más választásuk, mint hogy a Huaweitől szerezzék be a szükséges berendezéseket.

 

 

Donald Trump Qualcomm amerikai hadsereg CFIUS Huawei Broadcom
Kapcsolódó cikkek