Magyar gazdaság

Feketemunka elleni platformot hoznak létre

Magyarországon 20 százalékra tehető a feketefoglalkoztatás, szakértői becslések szerint – mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár egy budapesti munkaügyi fórumon.

Munkabalesetek, foglalkozásból eredő megbetegedések miatt több száz milliárd forintra taksálják a kieső bevételeket, illetve a tb-költségeket évente. Tavaly 79-en veszítették életüket munkabalesetben. A munkaügyi hatóság több mint 17 ezer munkáltatót ellenőrzött 2017-ben, a foglalkoztatók 74 százalékánál tártak fel jogsértést, ami a vizsgálatba vont 75 ezer munkavállaló 71 százalékát érintette.

Forrás: AFP

Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése elnevezésű program valósul meg 2020 végéig, hogy visszaszorítsák a be nem jelentett munkavégzést, érvényesítsék a munkavédelmi szempontokat, javítsák a munkakörülményeket – közölte Simon Attila István.

A 3,8 milliárd forintos projekt az Európai Szociális Alap (ESZA) és nemzeti forrásokból valósul meg.

A projekt célja, hogy növeljék a munkavállalói és a munkáltatói tudatosságot kampányok révén, munkavédelmi, munkaügyi képzéseket szervezzenek, támogassák a hatósági munka technikai hátterét, például informatikai fejlesztésekkel. Feketemunka elleni platformot hoznak létre, konferenciákat, workshopokat szerveznek, tanulmányokat készítenek.

A hatósági munka segítésére csaknem ezer mobil eszközt és 40 terepjáró gépjárművet szereznek be, képzésekbe mintegy 1900 embert vonnak be. Kutatásokra is fordítanak forrásokat.

Az államtitkár jelezte:

az összesen 1476 milliárd forintos ESZA-forrás 5 operatív program között oszlik meg, a legnagyobb részét, csaknem 569 milliárdot a GINOP teszi ki, és foglalkoztatási és képzési célokra fordítják.

GINOP-program segíti például a szociális partnerek társadalmi és munkaerőpiaci szerepvállalásának erősítését, de a munkavállalók mentális egészségének fejlesztését is.

feketemunka munkabaleset Simon Attila István munkabiztonság
Kapcsolódó cikkek