Magyar gazdaság

Nem elegendő az adókat mérsékelni a versenyképesség javításához

Bár mérséklődik a magyar adóék nagysága, ám ahhoz, hogy a régiós országok szintjére csökkenjen, még lehet faragni az élőmunka terheiből.

A versenyképesség szempont­jából kedvező, hogy régiós összehasonlításban alacsony a magyar iparűzési ráadásul az elmúlt években csökkent ennek az adónemnek a nagysága – mondta a Világgazdaság kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A szakember arra figyelmeztetett, hogy a helyi iparűzési adó viszont magas, ami éppen ellentétesen hat. A másik fontos tényező a munkára rakódó teher, melynek csökkentésében már szintén látni részeredményeket.

Az adócsökkentésnek azonban vannak korlátai, Török Zoltán szerint kérdéses, meddig lehet az eddig tapasztalt tempóban folytatni a közterhek enyhítését.

Elengedhetetlen a már meglévő tudás folyamatos bővítése
Fotó: Balogh Zoltán

A versenyképesség több tényezőtől függ: az adórendszer, a rendelkezésre álló munkaerő mennyisége és minősége, az infrastruktúra helyzete, illetve a bürokratikus rendszer bonyolultsága is befolyásolja – mondta el kérdésünkre Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője. Már volt előrelépés, de az adminisztrációs terhek csökkentésével lehetne előbbre lépni. A másik kiemelkedő terület az oktatás lehet, a versenyképesség szempontjából fontos lenne, hogy a diákok hasznosítható tudással kerüljenek ki az iskolákból. Hangsúlyozta:

mindenki a tehetségének megfelelően szerezzen diplomát vagy tanuljon szakmát.

A szakértő a felnőttképzés fontosságára hívta fel a figyelmet, ami nemcsak a korábban elmulasztott iskolai végzettség megszerzésével, hanem a már meglévő tudás folyamatos bővítésével is jár, hiszen ez készít fel a napjainkra jellemző változó kihívásokra.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

adócsökkentés Török Zoltán versenyképesség
Kapcsolódó cikkek