Magyar gazdaság

A Moody's szerint egyes európai bankok még nem hitelképesek

A legmagasabb nem teljesítő hitelek a kisebb országokban vannak, Görögország és Ciprus esetében ezek a hitelek 30 százalék felettiek. A magas nem teljesítő hitelek miatt egyes országokat visszafogják abban, hogy részt vegyenek a gazdasági növekedésben.

Négy évvel a válság után az európai bankok jelentős előrehaladást értek el a hitelportfólióik terén, azonban bizonyos bankok számára a hitelek kihelyezése még problémát okozhatnak – olvasható a Moody's Investors Service hitelminősítő szerdai jelentésében.

Fotó: AFP

A nem teljesítő hitelek (NPL) szintje 2013-ban különösen magas volt, a válság után az átlagos hitelállomány 26 európai bank esetében 6 százalékon állt, ez a szám jelenleg körülbelül 4 százalékra csökkent.

A nem teljesítő hitelek nagy állománya aggodalommal tölti el az európai bankfelügyelőket, és magas eszközkockázattal fenyegeti a bankok önálló hitelképességének fellendülését

– mondta Alain Laurin, a Moody's ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a magas nem teljesítő hitelek miatt egyes országokat visszafogják abban, hogy részt vegyenek a gazdasági növekedésben.

A legmagasabb NPL-szintek a kis országokban vannak, Görögország és Ciprus esetében a nem teljesítő hitelek 30 százalék felettiek. Olaszországban az NPL 11 százalékon, Lengyelországban 5,8 százalékon, Spanyolországban pedig 4,5 százalékon áll. Ráadásul a problémás hitelek a spanyol bankoknál nem tartalmaznak visszavett ingatlanokat. Ha ezek a tételek bekerülnének, akkor felgyorsíthatnák az NPL arányokat.

Moody's nem teljesítő hitel hitelkihelyezés
Kapcsolódó cikkek