Magyar gazdaság

Közérzetjavító csomagot tervez Fico pártja

Újabb jóléti csomag körvonalazódik Szlovákiában, a Magyarországon már hasonló jogcímeken bevezetett juttatások lekopírozásával.

A Ján Kuciak újságíró meggyilkolása után népszerűségében megtépázott Robert Fico vezette kormánypárt (Smer) a napokban mintegy 190 millió euró összkiadást jelentő közérzetjavító intézkedéscsomagot hirdetett meg. Robert Fico pártelnök Peter Pellegrini kormányfő társaságában jelentette be, hogy

2019 januárjától ingyenebédet kapnának a nagycsoportos óvodások és az alsó tagozatos iskolások. Ez a lépés mintegy félmillió gyermeket érint, s évi 106 millió eurós kiadás a költségvetés számára.

Egy gyerek ebédjének napi költsége 1,20 eurót (385 forint) tesz ki, ami havi szinten gyermekenként mintegy 25 euró (8 ezer forint) megtakarítást jelent a szülők számára.

Robert Fico (b) korábbi, és Peter Pellegrini (j) jelenlegi szlovák kormányfő
Fotó: MTI/AP/TASR/Martin Baumann

A csomag második elemeként duplájára emelnék az úgynevezett karácsonyi nyugdíjakat. Eddig – az eredeti nagyságától függően – 27-től 85 euróig terjedő összeget kaptak az év végén a nyugdíjasok. Most viszont 170 euróban szabnák meg a juttatás felső határát.

Ez az intézkedés a korábbi 75 millió euró kétszeresét emésztené fel. Az első emelt karácsonyi nyugdíj 2019-ben érkezne a fa alá. Harmadik elemként pedig 10 millió eurós keretből támogatná a Smer a gyógyfürdői beutalókat és kezeléseket. A kormánykoalíció vezető pártja szerint a felsorolt intézkedések nem veszélyeztetik a 2020-ra tervezett hiány nélküli, „nullás költségvetést”.

Tény, hogy a felpörgő gazdaság és a rekordmagas foglalkoztatottság miatt az államkasszába az idén és jövőre is a vártnál 150-200 millió euróval több folyik be, ám a kormánykoalíció másik két tagja, a nemzeti SNS és a Most-Híd szintén előrukkolhat saját szociális intézkedéstervével.

Az SNS ezt részben már meg is tette, konkrétan 500 eurós, adó- és járulékmentes belföldi utazási utalványt ajándékozna a családoknak. Emellett megfelezné az idegenforgalmat terhelő 20 százalékos áfakulcsot, azonnali 25 millió eurós kiesést okozva az államkasszának. Közös nevezőt jelent a Smer és az SNS között a jövő évi újabb emelése a tavalyi 435 és az idei 480 euró után 520 euróra. Végül felmerült, hogy a diákok és a nyugdíjasok számára részlegesen díjmentes volna a buszközlekedés.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

jóléti csomag Peter Pellegrini Szlovákia
Kapcsolódó cikkek