Magyar gazdaság

Aktív várakozásra rendezkedett be a Magyar Nemzeti Bank

Az adatok szerint rövid távú pozíciókat vettek fel a devizapiacon a forint gyengülésére spekulálók, így az MNB aktív várakozásával nyerhet a most zajló húzd meg, ereszd meg játékban.

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalosan cáfolta, hogy spekuláció indult volna a forint ellen, a devizapiaci swapállományból jól látható, hogy jelentősen megnőttek a spekulatív pozíciók a piacon. Az is szembetűnő viszont, hogy a forintgyengüléssel számoló pozíciók rövid futamidejűek, azaz leginkább egy hét alattiak, illetve maximum három hónaposak. Pontos képeket azonban csak a hónap közepén megjelenő jegybanki adatokból kapunk.

Okkal védi fundamentális érvrendszerrel az MNB a forintot, sőt a gazdaság háttere, ereje alapján is kijelenthető, hogy nem sok tényező indokol 330 feletti euróárfolyamot – vélekedik Karagich István, aki immár 25 éve aktív devizapiaci befektető. A Blochamps Capital ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor az árfolyamcsatában ezekben a hetekben rendkívül összetett érv- és érdekrendszer áll szemben a spekulációs nyomással. Tény, hogy a nagykönyvekben gyors cselekvés van ilyen jegybanki helyzetekre előírva, a szakértő azonban az MNB „aktív várakozásában” ezúttal nem tétlenséget, sokkal inkább kitartó megfontoltságot vél felfedezni.

Tétlenségnek is tűnhet a kitartó megfontoltság
Fotó: VG / Vémi Zoltán

A 320 forint körüli euró a gazdaság számára igazából teljesen elviselhető, sőt egy seregnyi előnnyel jár, az versenyképességének növelésétől az uniós források értékbővüléséig.

Az mérsékelten emelkedik ugyan, de az MNB hosszú távú célrendszerébe mindezek simán beleférnek – jelezte Karagich, aki szerint a fő kihívás most a hatalmas külföldi kumulált spekulatív állomány kezelése, elkerülve a kikényszerített időzítésű és esetleg indokolatlan mértékű kamatemelést. Az MNB következetes volt az elmúlt napokban, kérdés, hogy ez a higgadtság és hosszú távú szemlélet elegendő-e a forint elleni támadás kivédéséhez – teszi hozzá a szakember.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Karagich István forint forintárfolyam MNB
Kapcsolódó cikkek