Magyar gazdaság

Felpörgeti a brit gazdaságot az angolok vb-szereplése

A Kolumbia elleni drámai továbbjutás után már 2,7 milliárd fontos bevételt várnak a foci vébétől az Egyesült Királyságban.

Azzal, hogy a háromoroszlánosok elődöntőbe jutottak a labdarúgó-világbajnokságon, az Egyesült Királyságban folytatódik az eszement költekezés. A futball-fanatikus britek semmire nem sajnálják a pénzt, legyen szó kocsmázásról, szurkolói ereklyék beszerzéséről vagy éppen televízióvásárlásról.

A VoucherCodes elemzésére alapozva a Statista az írja, hogy az angol vb-szerepléstől előzetesen 1,9 milliárd fontos kiskereskedelmi bevételt vártak – azzal számolva, hogy a csapat maximum a legjobb 16-ig jut el. A Kolumbia elleni drámai továbbjutás után azonban „emeltetek a téten” és már 2,7 milliárd fontos összeget prognosztizálnak.

Pirossal jelölve a prognosztizált bevétel, ha Anglia kiesett volna a nyolcaddöntőben, kékkel, ha vb-döntőt játszanak
Fotó: VoucherCodes

A legnagyobb bevételre kétségtelenül az ital- és élelmiszerfogyasztásból számítanak, de nézzük meg közelebbről, hogy milyen tételes eloszlásban várják a majdnem 3 milliárd fontos bevételt, amennyiben Anglia július 15-én is érdekelt lesz még a világeseményen:

  • ételre és italra 1,2 milliárd fontot költenek,
  • bárokban, kocsmákban, kávézókban 448 milliót szórnak el,
  • sportfelszerelést 463 millióért vásárolnak,
  • új tv-t és elektronikus berendezést 431 millióért vesznek,
  • szurkolói ereklyékre 155 milliót szánnak,
  • míg kerti-partikra 62 millió font megy el.
  • Tehát, hogy körülbelül 800 millió fontos különbséget jelent, ha Harry Kane-ék egy héttel tovább maradnak Oroszországban.

    Fotó: AFP

    A fenti statisztikából kitűnik, hogy a sport már nem csak a játékról szól, hanem

    komolyan tudja befolyásolni egy ország gazdasági helyzetét is.

    Azt már korábban is tudtuk, hogy egy ilyen volumenű világesemény miként és mennyire tudja fellendíteni egy rendező ország gazdaságát, de azért az mégiscsak meglepő, hogy „csak” egy résztvevő milyen gyors és intenzív gazdasági fellendüléssel számolhat az egy hónapig tartó esemény alatt.

    https://www.facebook.com/Original.Ultra.Style/videos/10155485171846611/UzpfSTE2MDcxMjQwMTIyOTc4MjoyMTYzMjIzMzkwMDIxMjE/?multi_permalinks=217732298861125&notif_id=1531144246029632&notif_t=group_activity

    Ha tehát Anglia 1966 után újra felül a világ trónjára, akkor az nemcsak sportszakmai eredmény.

    Félmillió turistát várnak az oroszok

    A csaknem 14,2 milliárd dolláros vb-költségvetésből gazdálkodó állam körülbelül félmillió turistával számol, és a kalkulációk szerint ez nagyjából 0,3 százalékpontos GDP-növekedést okozhat.

     

    Anglia foci-vb sportgazdaság Egyesült Királyság
    Kapcsolódó cikkek