Magyar gazdaság

Gyorsabb növekedést várnak az automatizálástól a vállalatvezetők

A döntéshozók lényegesen alábecsülik a kiberbűnözés kockázatait: mindössze 6 százalékuk gondolja úgy, hogy a hekkertámadások veszélyeztethetik a cégüket.

A középvállalatok több mint fele várja árbevétele 6 és 10 százalék közötti emelkedését idén, a növekedés garanciájának az intelligens automatizálást és a gépi tanulást tekintik a cégek

– derül ki az EY Growth Barometer kutatásából. Tavaly mindössze a megkérdezettek harmada volt ennyire optimista. A döntéshozók által becsült eredmények meghaladják a Nemzetközi Valutaalap 2018-as előrejelzését is, amely 3,9 százalékos GDP-bővüléssel számol. A felmérés szerint idén egyetlenegy válaszadó sem számít visszaesésre, leépítést is alig 1 százalékuk tervez.

Fotó: Shutterstock

A növekedés garanciájának az intelligens automatizálást és a gépi tanulást tekintik a cégek. Tudniillik az új technológiákkal kapcsolatos attitűd tavaly óta gyökeresen megváltozott. Idén a cégvezetők 73 százaléka válaszolta, hogy már használja, vagy két éven belül használni fogja a mesterséges intelligenciát. Tavaly ugyanerre a kérdésre hasonló arányban még azt mondták, hogy sosem alkalmaznak majd robotizált folyamatautomatizálást.

A digitalizáció terén tett előrelépés azonban nem jár az IT-tudatosság hasonló arányú emelkedésével. A döntéshozók lényegesen alábecsülik a kiberbűnözés kockázatait.

Mindössze 6 százalékuk gondolja úgy, hogy a hekkertámadások veszélyeztethetik a cég növekedését, s csak 7 százalékuk tervezi, hogy költ idén a fenyegetések elleni védelemre. A cégvezetők harmada szerint a fejlődésnek ugyanis nem a hekkerek, hanem inkább a digitalizáció hatására változó társadalom és az iparágak összemosódása szabhat gátat.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

hekkertámadás informatika
Kapcsolódó cikkek