Magyar gazdaság

Komoly munkára fogják az ügyfelek a privátbankárokat

A régióban és Magyarországon is a legalább 5 millió dollárral rendelkező vagyonosok aránya átlagosan 45-50 százalékkal bővülhet 2017 és 2022 között.

A Credit Suisse két éve a private banking nevet wealth managementre cserélte, s ez a változás egyre inkább jellemző a piacra – mutatott rá Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a trendekre a társaság által szervezett IX. privátbanki konferencián. A vagyonkezelés előretörése mellett a folyamatok egyszerűsítése és a transzparencia növekedése a fő elvárás, miközben a szabályozási terület továbbra is erős. Az átláthatóság ugyanakkor kétoldalú lesz – vélekedett, emlékeztetve arra, hogy a big data révén a szolgáltatók is egyre több információval rendelkeznek majd ügyfeleikről.

A régióban és Magyarországon is a legalább 5 millió dollárral rendelkező vagyonosok aránya átlagosan 45-50 százalékkal bővülhet 2017 és 2022 között. A vagyonkoncentráció miatt azonban a Blochamps vezetője szerint a hazai piachoz aligha kell négyszáznál több privátbankár.

A hazai piacon a legtöbb privátbanki ügyféllel továbbra is az OTP rendelkezik. A Blochamps kimutatásai szerint a Budapest Bank tavaly megelőzte az Erstét, a kezelt tekintetében ellenben az Erste lépett előre, s jutott a dobogó legalsó fokára, megelőzve az MKB-t.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A szabályozói változások kapcsán Haás Péter, az OTP privátvagyon-kezelési főosztályának igazgatója arról beszélt, hogy nem rendezte át annyira a piacot a MiFID II., mint várták. Ugyanakkor az látható, hogy az ügyfelek nem éppen pozitívan élték meg az elvben az ő érdekükben meghozott intézkedéseket. Ami egyértelmű előny, és hozzájárul a kedvező ügyfélélményhez, az a költségtranszparencia és az ügyféltájékoztatók egyszerűsítése. Kállay András, az Erste Bank vagyonkezelési stratégiai vezetője szerint még mindig az ismerkedési szakaszban vannak a szolgáltatók, ám most, az év közepén már láthatók azok a problémás területek, ahol lépni kell. A szakember szerint jövő év elejére (az immár aktívan ellenőrző MNB mellett) az árazási kérdések is előtérbe kerülnek, miközben a piac nem áll jól:

olyan időszakban kell a magasabb költségeket elfogadtatni az ügyfelekkel, amikor az előretekintő hozamkilátások nem túl impozánsak.

A pénzmozgásokkal kapcsolatban Kállay András arról beszélt, hogy haza nem nagyon jönnek korábban külföldre vitt pénzek, de az látszik, hogy a magyarországi cégértékesítések után ma már végre itthon maradnak. Emlékeztetett, hogy a cseh piac azért olyan nagy – a három legnagyobb szereplő által kezelt vagyon akkora, mint a teljes magyar vagyonkezelt portfólió –, mert a cseh vagyonok belföldön maradtak.

Ezzel egyetértett Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója is, hozzátéve, hogy 2015 óta nem volt vagyonkiáramlás Magyarországról. Persze emögött jórészt az áll – Tabányi Mónika, a Concorde private banking vezetője szerint –, hogy az állampapírok révén kettős kamatrendszer alakult ki a piacon. Ezek miatt – s ezt már Szabó Sándor, az MKB privátbanki üzletágának vezetője mondta – a PEMÁK eltérítette a benchmarkot és elkényelmesítette a privátbankárokat, ráadásul az egyéb termékek értékesítésében sem segített.

Manapság sehol a világon nem működik a klasszikus Kostolany-elv – vegyél részvényt, és sokáig ne nyúlj hozzá –, a befektetők jellemzően rövid távú befektetésben gondolkodnak

– vélekedett Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési igazgatója.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

konferencia privátbankár
Kapcsolódó cikkek